10 BIEGACZY UKOŃCZYŁO 10 MARATONÓW W 10 DNI

5 Czerwca 2019 – Grupa biegaczy z całego świata ukończyła jedno z najbardziej wyczerpujących pod względem fizycznym i psychicznym wyzwań swojego życia – pokonując 10 maratonów w ciągu 10 dni, Londynu do Paryża. 450 km podróż z Londynu do Paryżą, która rozpoczęła się w sklepie ASICS Regent Street w Londynie i zakończyła się na paryskim maratonie, jest udokumentowana w krótkim filmie wydanym na globalny dzień biegania – 5 czerwca 2019 r.

Grupa ASICS FrontRunner, do której należą: były trójboista siłowy z Wielkiej Brytanii, włoski konserwator dzieł sztuki i 65-letnia babcia z Rosji, podjęła wyzwanie podkreślenia psychicznych i fizycznych korzyści z biegania. ASICS FrontRunner, od amatorów po najlepszych sportowców, to grupa biegaczy z całego świata, którzy zebrali się, aby promować filozofię ASICS „W Zdrowym Ciele, Zdrowy Duch”.

Dokument śledzi podróż biegaczy – podpatrując ich na każdym kroku emocjonalnej 10-dniowej przygody. Od klifów Dover, po tętniące życiem ulice Paryża. Krótki film oddaje psychiczne i fizyczne trudności doświadczane na długiego biegu, zapewniając jednocześnie wgląd w nawiązane przyjaźnie i kulturowe doświadczenia międzynarodowych biegaczy z Europy, Ameryki Południowej i Afryki

Średnio biegacze pokonywali więcej niż jeden maraton dziennie, ale podróż nie przebiegła bez trudności. Pogoda i zmieniające się krajobrazy i nawierzchnie nękały uczestników, jednak cel w postaci ukończenia paryskiego maratonu został spełniony. Cała grupa, po 9 dniach cięzkich przepraw, przekroczyła linię mety w czasie 4:39.

Wraz z wydaniem filmu dokumentalnego „Londyn to Paris”, ASICS świętuje Globalny Dzień Biegania, uruchamiając kampanię w mediach społecznościowych „Dear shoes”, podkreślając nasze emocjonalne powiązanie z naszym sprzętem biegowym. Biegacze i społeczność ASICS FrontRunner będą udostępniać osobiste listy do butów do biegania, przypominając i świętując to, co razem przeżyli.

Pete Stables uczestnik wyzwania Londyn-Paryż, ASICS UK FrontRunner, powiedział: „Od czasu wejścia w Ultra-Running, zawsze chciałem wiedzieć, jakie mam ograniczenia, a wyzwanie Londyn-Paryż było doskonałą okazją, by się o nich przekonać. Były mroczne chwile, ale mieć szansę na coś takiego było naprawdę wyjątkowe. Zawarte przyjaźnie i zdobyte doświadczenia pozostaną ze mną na zawsze. Całe doświadczenie pokazuje, jak wiele może znaczyć siła zespołu. ”

Buty METARIDE, zaprojektowane z myślą o ułatwianiu biegania na długich dystansach, były odpowiednim partnerem dla ASICS FrontRunner w ich epickiej podróży. Dzięki zaawansowanej technologii GUIDESOLE ™ – stworzonej w celu przesunięcia masy ciała do przodu i zmniejszenia strat energii przez staw skokowy – but odegrał kluczową rolę w pomaganiu zespołowi w wykonaniu wyzwania.

Link do zapowiedzi: www.youtu.be/p6-fDMWPp60

Link do zdjęć:

Dokument zostanie umieszczony na stronie ASICS FrontRunner oraz na kanale ASICS Europe na YouTube.

YouTube Link: https://www.youtube.com/watch?v=RgZyCDZJ3Os

Notes to editors:

• Dystans pokonany dnia 1: 54km – London – Woking
• Dystans pokonany dnia 2: 45km – Woking – Horsham
• Dystans pokonany dnia 3: 70km – Horsham – Newhaven
• Dystans pokonany dnia 4: 38km – Newhaven – Val de Saane
• Dystans pokonany dnia 5: 47km – Val de Saane – Rouen
• Dystans pokonany dnia 6: 36km – Rouen – Gisors
• Dystans pokonany dnia 7: 34km – Gisors – Cormeilles-en-Vexin
• Dystans pokonany dnia 8: 51km – Cormeilles-en-Vexin – Houilles
• Dystans pokonany dnia 9: 33km – Houilles – Pairs
• Dystans pokonany dnia 10: 42km – Paryż Maraton