16 sierpnia 2020 roku odbędzie się RUN TORUŃ – Zwiedzaj ze Zdrowiem!

Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich oczekujących na informacje odnośnie organizacji Run Toruń Zwiedzaj ze Zdrowiem! Robiliśmy co w naszej mocy, by imprezy nie odwoływać. Wiemy, że wielu zawodników z niecierpliwością czekało na tę decyzje, dlatego tym bardziej miło nam ogłosić, że zaplanowany na dzień 16 sierpnia br. Run Toruń odbędzie się. Z uwagi na epidemię koronawirusa impreza będzie miała nieco inny przebieg niż dotychczasowe edycje.

Co się zmienia:
• forma startu
• trasa
• limit uczestników

Wprowadzamy start falowy uczestników RUN TORUŃ 2020

By dać możliwość startu jak największej liczbie uczestników i jednocześnie spełnić wszelkie covidowe wytyczne, zawodnicy startować będą falowo, w odstępach czasu co 1h 30min. Start falowy będzie odbywał się wg poniższej rozpiski:
Start na 10 km
o godz. 10.00 start mężczyzn w kategoriach wiekowych: M16, M20, M30
o godz. 11.30 start mężczyzn w kategoriach wiekowych: M40, M50, M60, M70+
o godz. 13.00 start kobiet we wszystkich kategoriach wiekowych

Start na 5 km
o godz. 14.30 start mężczyzn we wszystkich kategoriach wiekowych
o godz. 15.30 start kobiet we wszystkich kategoriach wiekowych

Prosimy biegaczy o zastosowanie się do ww. godzin startów i nie zmienianie ich wg własnych potrzeb. Poszczególne grupy zostały podzielone wg liczby zgłoszeń w danej kategorii wiekowej, dzięki temu spełnimy ustawowe wymogi organizacji Run Toruń w czasie epidemii.

Trasy 5 i 10 km

Obie trasy w 99% przebiegają po nawierzchni asfaltowej. Łagodny profil tras na pewno będzie sprzyjał szybkiemu bieganiu. Trasy 5 i 10 km w dniu 9 sierpnia 2020 r. uzyskały atest Polskiego Związku Lekkiej Atletyki! Na trasie będą znajdować się znaki pionowe (flagi) prezentujące każdy kilometr.

Start na dystansie 5 i 10 km będzie zlokalizowany na ul. Łukasiewicza na wysokości warsztatu samochodowego For Car Bosch Car Service. Biegacze będą zmierzać w kierunku Motoareny, aż do ronda. Na skrzyżowaniu skręcą w lewo w ul. Pera Jonssona, następnie nawrócą i wbiegną w ścieżkę rowerową zmierzając do Przysieka. Biegacze na dystansie 5 km nawrócą przed rozwidleniem ścieżki w stronę Przysieka i Barbarki, a biegacze na dystansie 10 km pobiegną dalej ścieżką zmierzającą w stronę Barbarki. W Przysieku przed przekroczeniem 5 km biegacze skręcą w ul. Leśną i na wysokości Szkoły Podstawowej przy ul. Jaśminowej skręcą w lewo ponownie w ścieżkę rowerową i będą biec w kierunku ul. Pera Jonssona. Na rondzie nawrócą i głównym wjazdem do Motoareny zbiegną na tor żużlowy. Biegacze będą mieć do pokonania pół okrążenia toru żużlowego. Meta będzie zlokalizowana dokładnie przy taśmie, gdzie startują żużlowcy. Na 100 m przed metą na biegaczy będzie czekać „Szybka setka z Auto Reve” z nagrodą specjalną ufundowaną przez Sponsora. Osoba z najszybszym finiszem na ostatnich 100 metrach do mety otrzyma auto z pełnym bakiem na weekend.

Wyjątkowe medale dla uczestników sierpniowej edycji Run Toruń

Medal, jak zwykle jest kolekcjonerski, nawiązujący do naszego miasta. Obok medali przedstawiających Krzywą Wieżę, Dom Kopernika, Ratusz Staromiejski czy Pomnik Flisaka, tym razem do kolekcji biegaczy trafi medal przedstawiający fragment wieży z zegarem, która jest częścią Ratusza Staromiejskiego w Toruniu. Tarcza zegara posiada ruchome wskazówki umożliwiające ustawienie indywidualnej godziny finiszu na mecie! Na każdym medalu będzie można wygrawerować swoje imię i nazwisko oraz osiągnięty czas.

FILMIK z medalem: https://tiny.pl/752xz

Biuro zawodów będzie zlokalizowane w Toruń PLAZA

Informujemy, że ze względu na panującą epidemię oraz w trosce o zdrowie zawodników wdrażamy nowe ramy czasowe odbioru pakietów na „RUN TORUŃ – Zwiedzaj ze Zdrowiem 2020!”. Mieszkańcy Torunia
i powiatu toruńskiego swoje pakiety będą mogli odbierać w dniach 13-15.08.2020 (czwartek i piątek w godz. od 16.00 – 20.00, sobota w godz. 14:00-20:00) natomiast osoby przyjezdne w niedzielę 16.08.2020 w godzinach od 8.00 – 15.00.

Limit dostępnych miejsc, czyli 1000 osób – nie został jeszcze osiągnięty. Od czwartku do soboty będzie można jeszcze zapisać się w biurze zawodów i wystartować w RUN TORUŃ 2020.

Podobnie, jak w latach ubiegłych, miejscem odbioru pakietów będzie w Centrum Handlowo-Rozrywkowym Toruń PLAZA (ul. Broniewskiego 90). Biuro zawodów będzie znajdować się na parterze galerii – dokładna lokalizacja zaprezentowana w załączniku. W sobotę (15.08) do biura zawodów będzie można wejść tylko od strony parkingu wielopoziomowego.

Do biura zawodów można wejść tylko w maseczce. Rekomendujemy także zabrać swój długopis. W trosce o bezpieczeństwo obsługi biura zawodów i samych biegaczy przed wejściem do biura ratownik KPP będzie sprawdzał temperaturę ciała.

Rezygnacja z udziału lub przeniesienie wpisowego było możliwe do 10 sierpnia!

Łączny limit zawodników dla obu dystansów wynosi 1 000 osób. Do 10 sierpnia biegacze mieli możliwość rezygnacji z biegu i odzyskania poniesionych środków finansowych na pakiet startowy lub przeniesienie dokonanej opłaty startowej na edycję, która odbędzie się w 2021 roku.

Zmiany też nastąpią w innych aspektach organizacji

Ze względu na reżim sanitarny i zminimalizowanie ryzyka zgrupowania zbyt dużej liczby osób
w jednym miejscu (zgodnie z wytycznymi sanepidu i Ministerstwa Sportu i Turystyki) NIE będzie:
• stanowisk z depozytem
• punktu żywieniowego na trasie
• pacemakerów
• wspólnej rozgrzewki
• dekoracji z udziałem publiczności (odbiór statuetek i nagród w biurze zawodów)
• posiłku regeneracyjnego na mecie

Na mecie każdy z biegaczy otrzyma medal zapakowany pojedynczo w woreczek oraz butelkę wody.

Biegi dla dzieci nie odbędą się

Ze względu na trwającą epidemię koronawirusa SARS-CoV2 i w trosce o zdrowie najmłodszych uczestników informujemy, że zaplanowane w ramach Run Toruń Zwiedzaj ze zdrowiem 2020 biegi dla dzieci nie odbędą się. Opłaty startowe zostaną wszystkim zwrócone AUTOMATYCZNIE. Nie trzeba do nas dzwonić, czy wysyłać maila. Zwrot pieniędzy nastąpi najpóźniej do 31.08.2020.

Rabat dla każdego zawodnika!

Każdy uczestnik, który weźmie udział w Run Toruń Zwiedzaj ze Zdrowiem otrzyma od nas kod z rabatem
w wysokości 10% na pakiet startowy w roku 2021.