Kilkaset osób wzięło udział w Biegu „Solidarni z Ukrainą”

To był wspaniały bieg! W geście wsparcia dla narodu ukraińskiego organizatorzy poznańskich imprez biegowych, firmy i instytucje postanowiły połączyć siły i w ciągu 48h udało nam się namówić kilkaset osób, które wzięły udział w Bieg SOLIDARNI Z UKRAINĄ. Impreza odbyła się w niedzielę 27 lutego nad jeziorem Malta.

W jej trakcie udało się zebrać 23.841,32 zł + 64 Euro, które zostaną przekazane na Polską Misję Medyczną – pomoc dedykowana mieszkańcom Ukrainy (zbiórka publiczna nr 2022/639/OR – zbiórka do puszek Fundacji Lokalnego Wsparcia Kultury AITWAR, www.fundacjaaitwar.pl).

Na starcie biegu wokół jeziora Malta (5,4 km) obecni byli m.in. medaliści Igrzysk Olimpijskich Natalia Madaj, Jan Szymański, Marek Łbik i Andrzej Juskowiak, poznańscy sportowcy Tomasz Kaczor i gwiazda sceny muzycznej Jacek Mezo Mejer. Pobiegło również
z nami dwóch mieszkańców Kijowa, którym 2 dni temu udało się uciec ze swojego domu
w stolicy Ukrainy.

Impreza nie odbyłaby się gdyby nie pomoc wielu firm, instytucji i prywatnych osób – dla nich należą się Wielkie brawa: Urząd Miasta Poznania, POSiR, Maratończyk Pomiar Czasu, Zabezpieczenie medyczne Sebastian Budyła, Night Runners, Artur Kujawiński, Agencja Ochrony Sowa, Wielkopolska Pracownia Pomysłów, Aquanet, Fitness Club Organic, Firma TODO.

Razem daliśmy radę. Nasza akcja się nie kończy, zbiórka jest nadal w internecie, a biegać można również wirtualnie do 6 marca Bieg SOLIDARNI Z UKRAINĄ wirtualnie.

Rosja zaatakowała Ukrainę w czwartek nad ranem. Po stronie ukraińskiej są ofiary śmiertelne, w tym także wśród cywilów.

Pamiętajmy „kropla drąży skałę”. My byliśmy tylko małą kropelką ale razem możemy być rwącą rzeką! Pomagajmy naszym sąsiadom i przyjaciołom z Ukrainy! Zapraszamy i zachęcamy również do włączania się w inne formy pomocy mieszkańcom Ukrainy.

Miasto uruchamia miejski punkt pomocy – Poznań dla Ukrainy – czynny od poniedziałku w godz. od 10.00 do 20.00 przy ul. Bukowskiej 27/29. Można tam przynosić żywność, odzież (dobrej jakości lub nieużywaną) i środki higieny dla uchodźców uciekających przed wojną.

Poznań szuka wolontariuszy ze znajomością j. ukraińskiego wolontariat@um.poznan.pl.

– Zapraszamy wszystkich do wzięcia udziału w wydarzeniu pod hasłem OBRAZ DLA UKRAINY, który jest częścią większej inicjatywy POZNAŃ DLA UKRAINY. Przed nami siedem dni spotkań z poznańskimi instytucjami, artystami i organizacjami. Wydarzeniom i symbolicznym gestom wsparcia – towarzyszyć ma realna pomoc: zbiórki krwi, ubrań, pieniędzy.

Wszystkie informacje można znaleźć na stronie www.poznan.pl