31. Półmaraton Signify Piła areną kwalifikacji na marcowe mistrzostwa świata masters!

Już za nieco ponad 2 miesiące w Pile odbędzie się 31. Półmaraton Signify. Mówiąc o pilskim półmaratonie, zupełnie automatycznie nasuwa się myśl o mistrzostwach Polski. Tym razem w mieście nad Gwdą o medale w półmaratonie powalczą mastersi, czyli zawodnicy po 35 roku życia. Magnesem do startu będą nie tylko medale, ale również możliwość zdobycia kwalifikacji na mistrzostwa świata!

Województwo Kujawsko – Pomorskie słynie z organizacji doskonałych imprez lekkoatletycznych. Sam Toruń można nazwać stolicą lekkiej atletyki weterańskiej. Właśnie w Grodzie Kopernika mieści się Polski Związek Lekkiej Atletyki Masters. W minionej dekadzie odbyły się tam dwie potężne imprezy: w 2015 roku Halowe Mistrzostwa Europy, a cztery lata później Halowe Mistrzostwa Świata, oczywiście na płaszczyźnie zmagań mastersów. Obydwie imprezy zostały bardzo wysoko ocenione przez międzynarodowych włodarzy i samych uczestników.

Po zakończonych mistrzostwach świata przed trzema laty rzesze zawodników zastanawiały się kiedy w Toruniu odbędzie się kolejny czempionat. Na decyzję nie trzeba było długo czekać. W ubiegłym roku nasi niezwykle sprawni i kreatywni działacze z krajowego związku weteranów otrzymali zielone światło do organizacji mistrzostw Starego Kontynentu w roku 2024. Informacja ucieszyła całe, nie tylko polskie środowisko. Ale nikt nie spodziewał się zupełnie sensacyjnej wiadomości, którą ogłoszono przed trzema tygodniami – w marcu 2023 roku w Toruniu odbędą się Halowe Mistrzostwa Świata Masters! Dwie imprezy największego kalibru rok po roku!

Jak do tego doszło?

Globalny czempionat miał odbyć się w kanadyjskim Edmonton. Na 10 miesięcy przed jego rozpoczęciem Kanadyjczycy wycofali się jednak z organizacji. W związku z tym powstał duży problem – kto odważy się na podjęcie gigantycznego wyzwania i da radę w kilka miesięcy stworzyć godne warunki na przyjęcie kilku tysięcy zawodników. Na stronie Polskiego Związku Lekkiej Atletyki Masters czytamy :

„dla dobra „Rodziny Masters” Prezydent Torunia Michał Zaleski wraz z Zarządem PZLAM podjęli decyzję o ich organizacji. Mistrzostwa odbędą się w hali „ARENA” w Toruniu w terminie 25 – 31.03.2023 roku”

Czasu na dopracowanie tak wielkiego przedsięwzięcia jest niewiele, ale sprawdzona ekipa posiada bezcenne atuty w postaci doświadczenia i doskonałej bazy do przeprowadzenia imprezy. Niezwykle istotnym elementem tego lekkoatletycznego kombinatu jest również wystawienie jak najlepszej reprezentacji Polski. Jako, że liczymy się na międzynarodowej arenie zmagań weteranów dobrze byłoby poziom utrzymać. A dodając do tego fakt, że jesteśmy gospodarzami jest to sprawa wysoce priorytetowa.

W związku z tym trwa intensywny proces kompletowania reprezentacji. I właśnie jedną z płaszczyzn tegoż wyzwania będzie 31. Półmaraton Signify Piła. Zawodnicy będą walczyć o medale Otwartych Mistrzostw Polski Masters w Półmaratonie. Warto dodać, że podczas halowych imprez międzynarodowych dla zawodników po 35 roku życia rozgrywa się znacznie więcej konkurencji niż wynika to z realiów lekkiej atletyki pod dachem. Aby dać możliwość wykazania się zawodnikom przemierzającym w wielu przypadkach cały świat, wachlarz konkurencji obejmuje również te rozgrywane poza halą. Rzuty długie na stadionie, biegi przełajowe oraz biegi uliczne. Przed trzema laty podczas toruńskiego czempionatu półmaraton cieszył się dużym zainteresowaniem. Tym bardziej, że oprócz medali indywidualnych, teamy narodowe walczyły o krążki w klasyfikacji drużynowej.

Zespół organizacyjny Półmaratonu Signify Piła jest jednym z najbardziej doświadczonych w kraju w kontekście organizacji mistrzostw Polski. Nie ma zatem wątpliwości, że wyłonienie medalistów odbędzie się sprawnie i prawidłowo. A kompletów medali jest do rozdania aż 22! Po 11 kategorii dla kobiet i mężczyzn. Jako, że mistrzostwa mają formułę otwartą, wystarczy wnieść opłatę startową i w odpowiedni sposób wypełnić formularz rejestracyjny dostępny pod linkiem:

Obecnie na liście startowej 31. Półmaratonu Signify Piła znajduje się blisko 700 zawodników. Limit zgłoszeń to 1700 osób. W miarę zbliżania się terminu imprezy ilość wolnych miejsc będzie szybko „topnieć” więc lepiej nie zwlekać i zapisać się już dzisiaj! Wspierajmy Polską Reprezentację Masters! Każdy z nas może przyczynić się do jej budowy. Zacznijmy już dzisiaj!

Przydatne linki:

Strona internetowa Półmaratonu Signify Piła: https://www.halfmarathon.pl/

Strona internetowa Polskiego Związku Lekkiej Atletyki Masters: https://www.pzlam.pl/pl/