38. Toruń Maraton coraz bliżej! Na listach startowych niemal 900 osób. Coraz mniej wolnych pakietów

Wielkie święto biegania w grodzie Kopernika już za 12 dni. Dokładnie 24 października o godz. 9:00 po wystrzale startera oraz uniesieniu w górę taśmy startowej na torze żużlowym Motoareny, na trasę maratonu i półmaratonu wyruszy „morze” biegaczy.

Na listach startowych 38. Toruń Maraton zapisanych jest już prawie 900 biegaczy, w tym 600 osób dokonało już opłaty startowej. Organizatorzy na miesiąc przed imprezą zwiększyli limit liczby uczestników do 800 os. na dystans maratonu i półmaratonu. Tylko dokonana opłata startowa gwarantuje czynny udział w imprezie.
• Rejestracja na biegi – https://zapisy.sts-timing.pl/780/
• Regulamin maratonu – http://torunmaraton.pl/regulamin/
• Regulamin półmaratonu – http://torunmaraton.pl/regulamin-polmaraton/
• Listy startowe – https://zapisy.sts-timing.pl/780/lista.php

Jeżeli limit miejsc nie zostanie osiągnięty po zamknięciu elektronicznej rejestracji
w dniu 19 października br., na biegi będzie można zapisać się także w biurze zawodów w sobotę
w godz. 14:00-21:00. Biegacze spoza Torunia i powiatu toruńskiego będą mogli odebrać pakiet startowy także w dniu biegu w niedzielę w godz. 7:00-8:00.

W każdym pakiecie startowym, zarówno na dystansie maratonu, jak i półmaratonu będzie znajdować się czapka zimowa marki Adrunaline przeznaczona do treningu biegowego przygotowana specjalnie na 38. Toruń Maraton 2021 i Toruń Półmaraton 2021. Czapka została uszyta z bardzo lekkiej i elastycznej dzianiny, która oprócz komfortu termicznego zapewni również maksymalne odprowadzanie wilgoci podczas zwiększonego wysiłku. Dodatkowo do pakietu startowego można skompletować dedykowaną imprezie profesjonalną koszulkę marki Adrunaline. W biurze zawodów
w strefie EXPO przy stanowisku Adrunaline będzie można dodatkowo zakupić inne elementu ubioru z brandingiem imprezy. Więcej szczegółów wkrótce.

Na finiszerów toruńskiego maratonu i półmaratonu będą czekały wyjątkowe medale, prezentujące miejsce startu i mety maratonu i półmaratonu, tj. Motoarenę im. Mariana Rosego w Toruniu. Na górnych brzegach medali wrysowany został zarys toruńskiej starówki, co stanowi nawiązanie do medalu z poprzedniej edycji. Na rewersie uwzględnione zostało miejsce na grawer imienia i nazwiska oraz uzyskanego czasu.

Przypominamy, że trasa maratonu będzie przeprowadzona na obszarze miasta Torunia na dwóch pętlach, a półmaratonu na jednej. Start i meta będą zlokalizowane na torze żużlowym Motoareny – pozostała część trasy będzie poprowadzona po nawierzchni asfaltowej. Punkty odżywcze będą ulokowane na trasie, co 5 km. Ze względu na łagodny profil trasy i potencjalnie dobre warunki atmosferyczne, spodziewane są liczne „życiówki” biegaczy, a nawet pobicie najlepszych czasów osiągniętych w maratonie i półmaratonie w klasyfikacji mężczyzn i kobiet w Toruniu.

Biegaczom na trasie pomagać będzie grupa 12-stu pacemakerów, która poprowadzi biegaczy na następujące czasy końcowe:
• 3 h – Taras
• 3 h 15 min – Tomasz
• 3 h 30 min – Mariusz
• 3 h 45 min – Maksym
• 4 h – Marta i Rafał
• 4 h 15 min – Marcin i Krzysztof
• 4 h 30 min – Maciej
• 4 h 45 min – Jacek
• 5 h – Damian i Wiesław
Jeszcze w tym tygodniu Organizatorzy zaprezentują sylwetki i taktykę prowadzenia grupy poszczególnych pacemakerów.

Biuro zawodów, strefa EXPO, depozyt, prysznice i szatnie będą zlokalizowane w budynku Motoareny.
Wszystkich biegaczy zainteresowanych rywalizacją na dystansie królewskim i na „połówkę” zapraszamy do grodu Kopernika! Zachęcamy także do obejrzenia relacja z poprzedniej edycji imprezy: https://www.facebook.com/maratontorun/videos/1661160234021491