9. Nadmorski Bieg Uzdrowiskowy z nowymi rekordami trasy

W minioną niedzielę 31 lipca odbyła się dziewiąta edycja Nadmorskiego Biegu Uzdrowiskowego w Dąbkach.

Punktualnie o godzinie 9:30 Wójt Gminy Darłowo – Radosław Głażewski strzałem z pistoletu startowego dał sygnał do rozpoczęcia pierwszego z biegów towarzyszących dla dzieci i młodzieży. W sumie do mety wszystkich biegów przeznaczonych dla dzieci i młodzieży dotarło 257 osób. Udział w tych zawodach był bezpłatny, a dzieci poza koszulkami w pakiecie startowym na mecie otrzymywały medal i słodki poczęstunek. Najlepsze 5 nagradzane były dodatkowo na podium nagrodami rzeczowymi.

Po najmłodszych uczestnikach imprezy na linii startu integracyjnego biegu ZaRadnych i OdWażnych stanęli przedstawiciele organizatora, partnerów, sponsorów, samorządowców wraz z przedstawicielami i podopiecznymi Dziennego Ośrodka Rehabilitacyjno-Terapeutycznego z Darłowa oraz Towarzystwa Przyjaciół Dzieci z Lublina. Wszyscy w liczbie 57 osób z uśmiechami dotarli do mety.

W samo południe ruszył bieg główny na dystansie 10km. Tradycyjnie pogoda nie była zbyt łaskawa dla biegaczy i słońce mocno dawało się we znaki 454 zawodnikom i zawodniczkom na trasie wiodącej uliczkami Uzdrowiska Dąbki oraz leśnymi ścieżkami między morzem, a jeziorem Bukowo. Do mety najszybciej dotarł przedstawiciel Ukrainy – Mykola Mevsha z nowym rekorder trasy 31:05. Tuż za nim na mecie zameldował się jego rodak Dmytro Didovodivk – 31:07. Trzecim był ubiegłoroczny zwycięzca Patryk Błaszczyk – 32:04. Wśród kobiet bezkonkurencyjna okazała się Monika Andrzejczak z klubu RAZ Szczecin, która o prawie minutę poprawiła kobiecy rekord trasy, wynoszący od teraz 35:07. Na drugim miejscu dobiegła reprezentantka Ukrainy – Alina Boszczuk – 37:31. Podium uzupełniła Ewelina Paprocka – 38:15.

Poza klasyfikacją kobiet i mężczyzn, nagradzane były również najlepsze trójki w kategoriach: wiekowych, drużynowej, małżeństw oraz w kategoriach „Żyj z energią powiatu sławieńskiego” i „Wiejskiej Gminy Darłowo”.

Najlepsi w powiecie byli:

Mężczyźni

1. KĘPKA Adrian
  2. WILCZEWSKI Krzysztof
  3. RYBARCZYK Jan

Kobiety

1. HARBUTIAK Monika
  2. ŁAGUTKO Kamila
  3. NOSAL Emilia

Klasyfikacji Gminy Darłowo:

Mężczyźni

1. KĘPKA Adrian
  2. BŁASZCZYK Karol
  3. BŁASZCZYK Tadeusz

Kobiety

1. HARBUTIAK Monika
  2. PRYZWAN Karolina
  3. GARBADZKA Agata

Po biegu na wszystkich na mecie czekał oryginalny medal, który w tym roku był kopią charakterystycznego kutra rybackiego z Dąbek. Poza tym każdy z uczestników mógł uzupełnić energię dzięki serwowanej pysznej zupie rybnej. Do tego dla każdy zawodnik mógł uraczyć się ciastem upieczonym przez panie ze świetlic wiejskich z terenu Gminy Darłowo oraz zimnym piwem.

Na zakończenie imprezy odbył się quiz z atrakcyjnymi nagrodami do wylosowania, których fundatorami byli sponsorzy Nadmorskiego Biegu Uzdrowiskowego w Dąbkach. Warto wspomnieć, że to właśnie dzięki współpracy z partnerami i sponsorami biegu mogliśmy ponownie przygotować imprezę w takim właśnie formacie, który tak bardzo przypadł go gustu wszystkim startującym w 9. Nadmorskim Biegu Uzdrowiskowym. Równocześnie już teraz zapraszamy za rok na jubileuszowy 10. Nadmorski Bieg Uzdrowiskowy w Dąbkach, który odbędzie się tradycyjnie w ostatni weekend lipca – 30.07.2023 roku.

Więcej zdjęć z weekendu znajdziecie tutaj: https://www.facebook.com/nadmorskibieguzdrowiskowy

Wszytskie wyniki dostępne są na stronie biegu: http://bieguzdrowiskowy.pl

Poniżej pełna lista partnerów i sponsorów 9. Nadmorskiego Biegu Uzdrowiskowego w Dąbkach.