Amsterdam zaprasza na październik

Tulipany, rowery, woda, ale też sport. Te skojarzenia nieodzownie łączą się z Holandią. W tym niewielkim kraju wielką sławę zdobywają piłkarze, panczeniści, a nawet kierowca wyścigowy. Holandia ma również duże tradycje w lekkiej atletyce. Trudno, aby było inaczej, skoro w stolicy kraju, Amsterdamie, już w 1928 roku zorganizowano Igrzyska Olimpijskie. To właśnie tam Polska cieszyła się z pierwszego olimpijskiego złota (triumf Haliny Konopackiej w konkursie rzutu dyskiem).

Holendrzy lubią jeździć na łyżwach, ale biegi też są im bliskie. Nic więc dziwnego, że pierwszy maraton w Amsterdamie zorganizowano już w połowie lat 70. Dla nas ciekawy może być fakt, że dwukrotnie maratońską rywalizację pań wygrały tam Polki. Najpierw, w 1989 roku, zwyciężyła pochodząca z Bydgoszczy Gabriela Górzyńska (2:47:16), a rok później triumfowała Renata Kokowska z Głubczyna niedaleko Piły (2:35:31). Jak łatwo się domyślić, w ostatnich latach maraton w Amsterdamie zdominowali Afrykańczycy. A startuje ich tam wielu, bo bieg stał się bardzo prestiżowy i dobrze opłacany. Poza tym trasa należy do najszybszych w Europie. Dość powiedzieć, że zwycięska afrykańska seria (biorąc pod uwagę mężczyzn i kobiety) ciągnie się nieprzerwanie od 2005 roku.

Do tej pory tylko dwukrotnie bieg maratoński w największym mieście Holandii został odwołany – w 1978 i 2020 roku. W mijającym już sezonie zawody udało się rozegrać 17 października, a zwyciężyli świetnie dysponowani Etiopczyk Tamirat Tola (2:03:37 – rekord trasy) i Kenijka Angela Tanui (2:17:57 – także rekord imprezy).

Zapisy na kolejną edycję TCS Amsterdam Marathon już ruszyły. Termin wydarzenia wyznaczono na niedzielę, 16 października 2022 roku. Wiadomo już, że biegowe danie główne zostanie zaserwowane o 9 rano. Cztery godziny później wystartują zawodnicy na dystansie o połowę krótszym. Organizator przygotuje także szereg atrakcji dla mniej zaawansowanych, począwszy od krótkich biegów dla dzieci i rodzin, na 8-kilometrowych zmaganiach skończywszy. Zainteresowanych udziałem odsyłamy na stronę www.tcsamsterdammarathon.eu.

Zdjęcie: www.hdsports.at