ASICS ogłasza odważne cele klimatyczne i przyspiesza działania w sprawie ochrony klimatu.

ASICS przyłącza się do UN Fashion IndustryCommits by zredukować tempo wzrostu temperatury na Świecie.

ASICS ogłosił, że zobowiązuje się ustalić nowe cele redukcji emisji, by perspektywie 30 lat (do 2050 r.) temperatura na ziemi nie wzrosła o kolejne 1,5°. Jest to odpowiedź na apele naukowców, którzy twierdzą, że jest to niezbędne, by ograniczyć najgorsze skutki zmian klimatu

Aby przyspieszyć postęp w kierunku nowych celów, ASICS rozszerza technologię zrównoważonego rozwoju w całej gamie obuwia, aby zmniejszyć emisję dwutlenku węgla w procesie barwienia o 45 procent w stosunku do 2020 r. ASICS potwierdza również swoje zobowiązanie do współpracy na rzecz przeciwdziałania zmianom klimatu poprzez dołączenie do United Nation’s Fashion Industry Charter for Climate Action.

W 2018 r. ASICS była pierwszą firmą z branży artykułów sportowych, która uzyskała zatwierdzenie celów redukcji w ramach inicjatywy Science Based Targets (SBTi), a w czerwcu tego roku, jako pierwszą wspierała grupę zadaniową Financial Stability Board’s Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). ASICS przyspieszył teraz swoje działania, zobowiązując się do wyznaczenia nowych celów zgodnie z raportem z października ubiegłego roku Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), który uzasadniał ograniczenie globalnego wzrostu temperatury do 1,5 ° C powyżej poziomu z okresu przedindustrialnego.

„ASICS została założona w 1949 roku z myślą o promocji zdrowia młodych ludzi poprzez sport. ASICS pozostaje wierny tej filozofii dzisiaj i aby umożliwić przyszłym pokoleniom aktywne i uprawianie sportu, jesteśmy zobowiązani do wyznaczania ambitnych celów jako podstawy strategii biznesowej, aby pomóc złagodzić wpływ na zmiany klimatu ”, powiedział Yasuhito Hirota, dyrektor operacyjny i prezes ASICS Corporation.

Budowanie dobrze prosperującej gospodarki bezemisyjnej (netto) do 2050 r. wymaga transformacji o niespotykanym tempie i skali, z decydującym przywództwem biznesowym i inwestycjami w rozwiązania klimatyczne.

ASICS planuje rozszerzyć zastosowanie technologii oszczędzającej zasoby, zwanej metodą barwienia roztworów, na ponad 50 procent wszystkich nowych produktów we wszystkich markach obuwia firmy (ASICS, Onitsuka Tiger i Häglofs) od 2020 roku. Po raz pierwszy barwienie roztworów zostało przyjęte na tak dużą skalę w branży obuwia sportowego. Oczekuje się, że ta inicjatywa obniży emisje węgla z procesu barwienia o około 45 procent i zmniejszy zużycie wody o około 33 procent, w porównaniu do konwencjonalnych procesów. Są one równe emisji dwutlenku węgla pochłoniętej przez ponad 25 000 drzew w ciągu roku i wody potrzebnej 1 milionowi ludzi dziennie.

ASICS z dumą ogłasza również, że przyłączyła się do inicjatywy UNFCCC Fashion for Global Climate Action jako sygnatariusza Fashion Industry Charter for Climate Action. Dołączając do programu, ASICS demonstruje swoje zobowiązanie do zapewnienia, że sektor mody jest na drodze do niskoemisyjnej przyszłości.

ASICS jest zaangażowany w ciągłe dążenie do zrównoważonego rozwoju we wszystkich aspektach swojej działalności, aby pomóc w stworzeniu bardziej zrównoważonego społeczeństwa.

Proces barwienia w roztworze
(po lewej: barwienie roztworem, po prawej: barwienie konwencjonalne)

Nadaje kolor składnikom włókien syntetycznych w stanie ciekłym przed faktycznym wytworzeniem włókna

Materiał wykonany jest z kolorowego włókna