Bieg Niepodległości RunPoland 2020, Mistrzostwa Polski w biegu ulicznym na 10km już jutro!

Już jutro 102 rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości. Od trzech dekad Polacy czczą Święto Niepodległości na biegowo. 11 listopada jest w ciągu roku dniem najbardziej „nasyconym” imprezami biegowymi. Niestety w tym roku ze względu na pandemię większość imprez zostało odwołanych lub odbywa się w formule wirtualnej. Nie zrezygnowano jednak z przeprowadzenia mistrzostw Polski w biegu ulicznym na 10km.

Krajowy czempionat miał odbywać się w dwóch lokalizacjach. Panie miały rywalizować w ramach poznańskiego Biegu Niepodległości Run Poland, panowie natomiast w Goleniowskiej Mili Niepodległości, podczas której rozgrywany jest również bieg na 10km. Ostatecznie Goleniów odwołał imprezę. Poznań, który od dwóch lat dzierży frekwencyjny rekord Polski biegu masowego wynoszący 22 tysiące uczestników, został przy bardzo okrojonej formule, której stawka skupia wyłącznie zawodników posiadających licencje PZLA.

Na stronie organizatora pojawiła się informacja:

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że w dniu dzisiejszym pozytywnie została przeprowadzona atestacja trasy. Dodamy, że bardzo szybkiej trasy na Torze Poznań, gdzie z całą pewnością może paść rekord Polski. Jej przebieg jest tak zaplanowany, aby zminimalizować niesprzyjający wiatr, jeśli takowy wystąpi. Wyznaczając start i metę uwzględniliśmy kierunek wiatru w środę na tym obszarze. Według prognoz, pogoda zapowiada się bardzo dobra – niemal bezwietrzna.

Mamy nadzieję, że Tor Poznań zadziała na pretendentów do tytułów Mistrzów Polski, jak tor Monza podczas próby „Breaking2” i ustanowią w środę wiele życiówek i wartościowych dla siebie wyników.

Program minutowy, regulamin i listy startowe znaleźć można pod linkiem:

Mistrzostwa Polski

Start zaplanowano na godzinę 11:11. Do biegu zgłosiły się 22 panie i 43 panów. Wśród kobiet znajdują się nazwiska wielokrotnych medalistek mistrzostw Polski, Pauliny Kaczyńskiej, Moniki Kaczmarek, Ewy Jagielskiej, Aleksandry Lisowskiej, Aleksandry Brzezińskiej czy Anny Szyszki. Rywalizacja mężczyzn również zapowiada się interesująco. Jeżeli swój udział potwierdzą zawodnicy, którzy swoją obecność zapowiadali w pierwotnej, goleniowskiej lokalizacji, możemy być świadkami bardzo ciekawych pojedynków. Tomasz Grycko, Damian Kabat, Arkadiusz Gardzielewski, Kamil Jastrzębski, Błażej Brzeziński, Michał Rozmys, Krystian Zalewski, Krzysztof Gosiewski, Emil Dobrowolski, Kamil Karbowiak – oni powalczą o medale 11. Mistrzostw Polski w biegu na 10km.