Bieg Powstania Warszawskiego wraca na ulice stolicy, oddamy hołd Bohaterom

W sobotę, 7 sierpnia, po dwóch latach przerwy spowodowanej pandemią odbędzie się 30. Bieg Powstania Warszawskiego – jeden z nieodłącznych elementów obchodów rocznicowych. Mamy nadzieję, że Warszawa ponownie stanie się biegową stolicą Polski, zaś biegacze w świetle płonących zniczy uczczą pamięć o uczestnikach zrywu z 1 sierpnia 1944 roku. Zapisy rozpoczną się 6 lipca o godz. 10:00.

Cały 2020 rok był praktycznie stracony dla tysięcy biegaczy, którzy zwykle tłumnie zapełniali warszawskie ulice. Chcemy to zmienić, bo wiemy jak istotna dla biegaczy jest aktywność fizyczna i uczestnictwo w tak wielkich imprezach, ale też jak ważne jest dla nich uczczenie rocznic historycznych i dbałość o pamięćpodkreśla Renata Kaznowska, zastępca Prezydenta m.st. Warszawy.
Bieg Powstania Warszawskiego, po Biegu Konstytucji 3 Maja (nie odbył się w tym roku z uwagi na obostrzenia) jest drugim z cyklu Warszawskiej Triady Biegowej „Zabiegaj o pamięć”. Wieńczy ją 11 listopada Bieg Niepodległości.

Nowe przepisy, specjalna oprawa

Rząd 22 czerwca wieczorem ponownie zmienił przepisy i zezwolił na organizację imprez sportowych na mniej restrykcyjnych zasadach niż było to do niedawna. Dzięki temu możliwa jest organizacja choćby masowych biegów ulicznych (z podziałem na tury i odstępami między nimi).
30. Bieg Powstania Warszawskiego pierwotnie miał się odbyć przed rokiem. Teraz wraca na ulice stolicy. Planowana data to wydarzenia to 7 sierpnia, zaś dystans wyniesie 10 km. – Trasa będzie tradycyjna. Sportowcy-amatorzy pobiegną ulicami, gdzie w 1944 r. toczyły się bardzo ciężkie walki. Pokonają kolejne kilometry w świetle płonących zniczy, a część trasy znajdzie się w tunelu na Wisłostradzie, gdzie słychać będzie odgłosy walk. Liczę, że 7 sierpnia wspólnie oddamy hołd bohaterom zrywu z 1944 rokumówi wiceprezydent Renata Kaznowska.
Bieg ze swoją niezwykłą, wieczorną oprawą, przy udziale rekonstruktorów, wpisuje się spektakularnie w obchody kolejnych powstańczych rocznic, niezwykle ważnych dla każdego mieszkańca stolicy – 1 sierpnia 1944 padły strzały, rozpoczęło się Powstanie Warszawskie. Trwało 63 dni, do 3 października i kosztowało życie ponad 200 tysięcy mieszkańców stolicy.

Historyczna trasa biegu, zapisy od 6 lipca

Zapisy na bieg rozpoczną się 6 lipca o godz. 10:00 na stronie: https://zapisy.aktywnawarszawa.waw.pl/.
Warto pamiętać, że w tym roku uczestnicy zostaną podzieleni na osiem tur, każda maks. po 500 osób, zaś startować będą w odstępach co minimum 15 minut. Wynika to z rządowych przepisów, które zezwalają na organizację imprez na znacznie bardziej rygorystycznych warunkach niż w przed pandemią i przy zachowaniu reżimu sanitarnego.
10-km trasa przebiegać będzie ulicami Bonifraterską do ul. Miodowej, Krakowskim Przedmieściem i Karową. Dalej biegacze skręcą w ul. Dobrą, Lipową do Browarnej, Topiel i Kruczkowskiego. Po skręcie w ulicę Ludną do ul. Czerniakowskiej, a następnie ul. Wilanowską do Wioślarskiej, Wybrzeżem Kościuszkowskim (w tym tunelem) do ul. Krajewskiego, Zakroczymskiej i mety na ulicy Konwiktorskiej. Limit na pokonanie tego dystansu wynosi 1,5 godziny.
Wszyscy, którzy ukończą rywalizację otrzymają pamiątkowy medal, który będzie nie tylko odnosił się do walk powstańczych, ale również do triady biegowej w dobie pandemii. Medal zostanie zaprezentowany wkrótce.
Szczegółowe informacje, jak można wziąć udział w tym wydarzeniu dostępne są na www.facebook.com/AKTYWNAWARSZAWA/ i na www.aktywnawarszawa.pl.

Zostań wolontariuszem 30. Biegu Powstania Warszawskiego

Trwa nabór chętnych, którzy podczas 30. Biegu Powstania Warszawskiego będą wspierać organizatorów i uczestników. Wolontariat to szansa na udział w przygotowaniach jednej z największych patriotycznych imprez biegowych w Polsce i zdobycie nowych doświadczeń i bezcennych wspomnień.
Do zadań wolontariuszy będzie należało m.in.:
• praca w punktach informacyjnych,
• wsparcie biura zawodów,
• wsparcie biura prasowego,
• opieka nad kombatantami,
• obsługa mediów i gości,
• obsługa szatni i depozytów,
• wręczanie wody na półmetku i w strefie mety,
• wydawanie posiłków regeneracyjnych,
• wręczanie medali.
Wolontariuszem może zostać każdy, kto skończył 13 lat. Wystarczy do 24 lipca br. (włącznie) wypełnić formularz elektroniczny, który znajduje się tutaj. W przypadku osób niepełnoletnich wymagana jest zgoda rodzica lub opiekuna prawnego.

Kontakt dla mediów:

Karol Adamaszek,