Brzeziński i Jackiewicz mistrzami Polski w maratonie

Zakończyła się pierwsza odsłona nowego biegowego cyklu Orły Biegowe. W trakcie 48. Maratonu Dębno o tytuły mistrzów kraju walczyli panowie i panie. Nowymi królami Błażej Brzeziński i Monika Jackiewicz.

Momentami w anormalnych, a na pewno zmiennych warunkach przyszło lekkoatletom walczyć o medale mistrzostw Polski w maratonie w Dębnie. Wystartowali w towarzystwie słońca, ale w trakcie biegu walczyli z deszczem, wiatrem, a nawet momentami intensywnym gradem. W tych warunkach najszybciej do mety dotarł Kenijczyk Cosmas Mutuku Kyeva z czasem 2:16:37, za nim finiszował Ukrainiec Mykola Mevsha, a trzeci na mecie zameldował się Błażej Brzeziński – z wynikiem 2:18:11.  Tym samym zawodnik Zawiszy Bydgoszcz sięgnął po złoty medal, drugi w karierze po ….. 11 latach przerwy. To o tyle zaskakujące, że decyzje o starcie w mistrzostwach podjął bardzo późno.

Wynik może nie jest rewelacyjny, ale mistrzów z rezultatów się nie rozlicza. Dopiero we wtorek się dowiedziałem, że mogę tu wystartować. Cały czas jestem w okresie przygotowań do docelowej imprezy, czyli mistrzostw świata wojskowych, które odbędą się 8 maja w Peru. Potraktowałem ten maraton treningowo i bardzo się cieszę, że udało się zwyciężyć – powiedział przed dekoracją Błażej Brzeziński.

W kategorii kobiet – od początku o złoto walczyły dnie Moniki – debiutująca na tym dystansie Jackiewicz z MKL Szczecin i Andrzejczak z RAZ Szczecin, która w karierze sięgała już po srebro MP. Debiutantka okazała się bezkonkurencyjna, z czasem 2:29:51 nie tylko sięgając po tytuł, ale także wypełniając minimum na tegoroczne mistrzostwa Europy.

Biegło mi się fajnie, mimo niesprzyjającej pogody, przeszkadzał wiatr i grad, ale wcześniej słyszałam opinie, że trasa tutaj jest wymagająca i niesprzyjająca dobrym wynikom. Okazało się to nieprawdą, nabiegałam minimum na mistrzostwa Europy, więc zabieram ze sobą bardzo pozytywne wspomnienia. Na pewno tutaj wrócę – podsumowała Monika Jackiewicz.

MP mężczyzn z maratonie:

1. Błażej Brzeziński – Zawisza Bydgoszcz – 2:18:11
  2. Emil Dobrowolski – Ekonomik MARATOŃCZYK Lębork – 2:19:52
  3. Damian Świerdzewski – Prefbet Sonarol – 2:19:56

MP kobiet w maratonie”

1. Monika Jackiewicz – MKL Szczecin – 2:29:51
  2. Monika Andrzejczak – RAZ Szczecin – 2:33:05
  3. Wioletta Paduszyńska – Team Baryła Gorzów – 2:59:16

Oficjalne wyniki na stronie Datasport.pl

organizatorzy Orłów biegowych Maraton Dębno

Hunters Grodziski Półmaraton „Słowaka”

Bieg po Plaży w Jarosławcu