Chepengeno triumfuje w ASICS Austrian Women’s Run Bardzo dobre występy reprezentantek Polski

W Wiedniu odbyła się już 34. edycja największego w Europie biegu dla kobiet – ASICS Austrian Women’s Run. Rywalizacja toczyła się na dystansie 5 km. Zawody zdominowały Kenijki – najlepsza, z wynikiem 15:02’ okazała się Vicoty Chepengeno. W czołówce nie zabrakło reprezentantek Polski.

Zawodniczki z Kenii w całości zapełniły podium biegu na 5 km. Na 2. miejscu uplasowała się ubiegłoroczna zwyciężczyni, Gladys Chepkurui (15:05’), a na najniższym stopniu stanęła Miriam Chebet (15:26’). W czołowej dziesiątce znalazły się również reprezentantki Polski. Izabela Paszkiewicz uplasowała się na 6. pozycji z wynikiem 15:56’, a Aleksandra Brzezińska była 8. – 16:05’.

Foto: Andy Astfalck

Na starcie stanęło łącznie 18 tysięcy biegaczek. Impreza, której sponsorem tytularnym jest marka ASICS, odbyła się pod hasłem „We Run To Move”. – Kobiety z całego świata przejęły na jeden dzień stolicę Austrii. To bardzo inspirujące doświadczenie. Atmosfera na trasie biegów była niesamowicie motywująca i podnosząca na duchu. Czujemy dumę,  że możemy wspierać największy w Europie bieg dla kobiet. Wspólnie odczuwamy pozytywny wpływ sportu na ciało i umysł – powiedziała Linda van Aken, wiceprezes działu Running&SportStyle w ASICS Europe.

Foto: Andy Astfalck

5km (czołowa „10”):

NAME NATIONALITY TIME
Vicoty Chepngeno KEN 15:02
Gladys Chepkurui KEN 15:05
Miriam Chebet KEN 15:26
Katharina Steinruck GER 15:30 (PB)
Julia Mayer AUT 15:54
Izabela Paszkiewicz POL 15:56