Dobre słowo od Prezydenta AIMS, Paco Borao

Drodzy sportowcy, organizatorzy, sponsorzy, przyjaciele biegowej społeczności.

W ostatnich tygodniach zmagamy się z nowym, nieznanym dotąd doświadczeniem, które przyniosło nieprzewidywalne wcześniej skutki. Niestety również te tragiczne. Natura rządzi się swoimi prawami, często bezwzględnymi, a człowiek w odróżnieniu od niej ma uczucia.
Od początku, kiedy człowiek pojawił się na ziemi, zdał sobie sprawę, że siły natury będą miały zawsze przewagę i głównym zadaniem ludzkości będzie walka o przetrwanie.

Sport od powstania jego idei miał na celu wzmocnić człowieka zarówno fizycznie jak i psychicznie. Po to, aby było mu łatwiej funkcjonować w często niezależnej od niego rzeczywistości. I nagle pojawiło się zagrożenie w postaci COVID-19. Niech nasza biegowa rodzina w obliczu niespotykanego dotychczas zagrożenia zjednoczy się i wykaże solidarność. Niech wykorzysta te wyróżniające ją cechy – siłę, wytrwałość i empatię. Wszystko pod jednym, wspólnym hasłem, solidarności.

Kierując się wspólnym dobrem, Międzynarodowe Stowarzyszenie Biegów Ulicznych i Maratonów (AIMS) chce być jeszcze bliżej społeczności biegowej. Będziemy wspierali członków naszej społeczności i z jeszcze większym zaangażowaniem promowali maratony i biegi uliczne. Wzmocnimy kontakt między nami, a organizatorami. Postaramy się o lepszy przepływ informacji. Zadbamy o wspólną wymianę doświadczeń. Po to, aby przejść ten trudny okres wspólnie, wspierając się i walcząc o powrót do normalności.

Na zawsze w służbie sportu

Paco Borao
Prezydent AIMS

Informacje ogólne:

– odwołanie imprez biegowych zaczęło się w lutym i marcu. Odłożony w czasie został również kongres AIMS pierwotnie zaplanowany na 8 – 10 kwietnia w Batumi. Część organizatorów przeniosło terminy biegów na wrzesień, inni odwołali biegi na ten roku zupełnie. Niektóre kraje zaczęły luzować restrykcje dotyczące biegania w grupach (Czechy, Austria, Izrael), ale np. we Francji żadna impreza nie odbędzie się do września.

– Sympozjum AIMS zaplanowano na termin 6 – 7 listopada, ale ostatecznie będzie uzależnione od okoliczności.

– Gala BMR, która odbywa się na początku listopada każdego roku, w 2020 została zupełnie odwołana. Powodem jest niemożliwość przeprowadzania imprez, a co za tym idzie zbierania wyników i klasyfikacji zawodników.

– Magazyn Distance Running został wysłany do członków tradycyjną drogą, ale również za pośrednictwem strony www.aims-worldrunning.org. Wszystkich przyjaciół i osoby zainteresowane prosimy o szersze promowanie naszych publikacji za pomocą bezpośredniego linku:

– Przygotowaliśmy dla Was, organizatorów krótką ankietę na temat zasięgu cyfrowego waszego wydarzenia, jej wypełnienie zajmie zaledwie kilka minut:

– Wszystkie biegi dla dzieci na rok 2020 zostały odwołane

– Certyfikaty World Athletics i AIMS, które wygasły 31.12.2020 zostają automatycznie przedłużone do 31.12.2020 pod warunkiem braku zmian w konfiguracji wcześniej ustalonej trasy. Jeżeli takie zmiany nastąpią, każdy przypadek zostanie indywidualnie rozpatrzony.

– IIRM (Międzynarodowy Instytut Medycyny Biegowej), partner medyczny AIMS opublikował 6 kwietnia swoje cele, których treść zawiera między innymi: doradztwo imprezom biegowym w sprawie COVID-19, jego następstwa i zagrożenia wynikających z masowych zgrupowań. Przeanalizowano dostępne dane i sformułowano wnioski, które będą pomocne przy organizacji imprez biegowych po ustaniu pandemii. Wszystko to będzie miało na celu bezpieczeństwo uczestników, wolontariuszy i kibiców oraz zminimalizowanie ryzyka dalszego rozprzestrzeniania się wirusa. W związku z powyższym została utworzona „Grupa do spraw zapobiegania epidemii” w porozumieniu z World Athletics. W dniach 20-24 kwietnia grupa debatowała jak działać, aby w miarę możliwości najszybciej wrócić do normalności.