Dyskretny urok przełajów

Wiemy to nie od dziś: specjaliści zalecają amatorom bieganie po miękkich nawierzchniach. I rzeczywiście, nic tak nie smakuje, jak kilometry wybiegane w lesie lub pośród łąk. Mimo tego, na poziomie zawodowym o przełajach mówi się bardzo niewiele. Najpierw stadion, później biegi uliczne. A przełaje daleko z tyłu. Szkoda, bo tam też jest życie. I to bardzo ciekawe.

Na stronie www.gbrathletics.com można znaleźć wiele informacji o międzynarodowych biegach przełajowych. Również o tym, co działo się na tym gruncie przed 1973 rokiem, kiedy Światowa Federacja Lekkiej Atletyki ustanowiła oficjalne mistrzostwa w przełajach. No więc, jak głosi źródło, po raz pierwszy takie nieoficjalne mistrzostwa w biegach przełajowych zorganizowano w 1903 roku na szkockiej ziemi. Zawody wygrał Anglik Alf Shrubb, który zresztą powtórzył ten sukces w następnym sezonie. Nawiasem mówiąc, najwcześniejsze edycje były wewnętrzną rywalizacją między Szkocją, Anglią, Walią i Irlandią. To skromne grono poszerzyła Francja w 1907 roku (zresztą rok później zawody zorganizowano właśnie na francuskiej ziemi). Pierwszym krajem afrykańskim, który dołączył do współzawodnictwa, była Tunezja (1958 rok). Trzeba było jednak poczekać kolejnych osiem lat, aby zawody odbyły się wreszcie poza Europą (w 1966 roku imprezie gospodarzyło Maroko).

W ramach mistrzostw od samego początku klasyfikowano mężczyzn oraz drużyny. Począwszy od 1961 roku zaczęto także organizować biegi dla juniorów (indywidualne i zespołowe), a od 1967 również dla kobiet (solo i w zespołach). Chociaż dodać należy, że panie startowały też od czasu do czasu we wcześniejszych edycjach, ale były to zmagania nieoficjalne. Największą furorę wśród kobiet zrobiła Amerykanka Doris Brown, zwyciężając w International Cross Country Championships pięć razy z rzędu (lata 1967-1971). W 1970 roku drugie miejsce na dystansie trzech kilometrów zajęła Polka, Zofia Kołakowska.

Niemal pół wieku temu, w 1973 roku, po raz pierwszy odbyły się oficjalne przełajowe mistrzostwa świata firmowane przez IAAF. Ale ten etap opiszemy następnym razem.

Zdjęcia: www.oiselle.com (Doris Brown), www.athleticsweekly.com (bieg z 1971 roku, San Sebastian – Hiszpania)