Galileo wspiera serię SuperHalfs

Europejska Agencja GNSS (Europejski Organ Nadzoru Globalnego Systemu Nawigacji Satelitarnej – GSA) i SuperHalfs z przyjemnością ogłaszają, że Galileo – globalny system nawigacji satelitarnej Unii Europejskiej został nowym partnerem prestiżowej serii półmaratonów.

Galileo to nowy, europejski, niezależny i bezpłatny system służący do określania lokalizacji, z którego korzystają już miliardy osób w swoich smartfonach, samochodach, samolotach, urządzeniach monitorujących aktywność fizyczną i wielu innych.

Galileo jest produktem współpracy pomiędzy europejskimi państwami. Wykorzystywana jest w przemyśle, w funkcjonowaniu małych i średnich przedsiębiorstw, a także wśród użytkowników indywidualnych. Grunt SuperHalfs ze względu na swój europejski charakter związany z podróżowaniem po Europie, jest idealnym do wykorzystania Galileo. Lizbona, Praga, Kopenhaga, Cardiff i Walencja to miasta, które łączy formuła SuperHalfs.

Cykl będzie wielkim wydarzeniem transmitowanym na cały świat poprzez różne platformy przekazu medialnego. Już za miesiąc start nowego projektu w Lizbonie. Drugim przystankiem będzie Praga. Następnie uczestnicy będą biegać w Kopenhadze, Cardiff, a finisz odbędzie się w ciepłym klimacie Walencji w październiku.

Carlo Capalbo, jeden ze współtwórców projektu SuperHalfs powiedział:

„Jedną z podstawowych wartości SuperHalfs jest otwarcie zupełnie nowych horyzontów dla biegaczy. Europejska jakość wiąże się z nieustannym rozwojem. I w tym pomoże Galileo, Europejski System Nawigacji Satelitarnej zapewniając usługi związane z pomiarem czasu i pozycjonowaniem”

Zainteresowanie SuperHalfs przekroczyło najśmielsze oczekiwania organizatorów. Listy startowe trzech z pięciu wydarzeń zostały już zamknięte. Limit uczestników w dwóch pozostałych jest już bliski wyczerpania. Potencjalni uczestnicy garną się do otrzymania statusu SuperRunner.

Wirtualny paszport stworzony dla uczestników wydarzenia zacznie obowiązywać już 22 marca. To właśnie wtedy wystartuje pierwszy półmaraton z całego cyklu, Lizbona. Wielu zawodników będzie używało aplikacji Galileo do notowania i śledzenia postępów treningowych.

„Seria SuperHalfs gromadzi wielu uczestników, dla których ważne jest monitorowanie procesu treningowego. I taką możliwość z dużą dokładnością daje właśnie Galileo, Globalny System Nawigacji Satelitarnej w Europie. Jest już dostępny do zainstalowania w zegarkach, smartfonach i innych urządzeniach mobilnych. Z niecierpliwością czekamy na biegaczy, których wspomoże Galileo” –

– powiedział Pascal Claudel, dyrektor wykonawczy Europejskiej Agencji GNSS.

Limit miejsc na EDP Lisbon Half Marathon, Sportisimo Prague Half Marathon i Cardiff University Cardiff Half Marathon został wyczerpany. Istnieją jednak możliwości rejestracji poprzez fundacje charytatywne współpracujące z cyklem SuperHalfs.

SuperHalfs to seria doskonałych, jednych z najważniejszych na świecie biegów półmaratońskich. W skład cyklu wchodzą: Lizbona, Praga, Kopenhaga, Cardiff i Walencja. Projekt jest fantastyczną przygodą biegową z wieloma udogodnieniami dla biegaczy, z paszportem biegowym (SuperPassport), z medalem za ukończenie pięciu półmaratonów w ciągu 36 miesięcy (SuperMedal).

Geoffrey Kamworor is pictured as he breaks the Official Half Marathon World Record during the 2019 Copenhagen Half Marathon in Denmark