GRAND PRIX GDYNI 2020 – BIEG URODZINOWY

Początkujący biegacze i fani nordic walking na start!

To już ostatnie dni rejestracji na Bieg Urodzinowy, otwierający tegoroczny cykl Grand Prix Gdyni. Zapisy będą otwarte do 9 lutego, a na liście startowej znajduje się już ponad 2000 zawodników. Dla początkujących biegaczy i fanów nordic walking w programie znalazł się bieg na dystansie 5 km. Impreza już w niedzielę, 16 lutego. Biegi z cyklu Grand Prix Gdyni od lat rozgrywane były na dystansie 10 km. W tym sezonie, do programu dodano dystans o połowę krótszy, na którym wystartują biegacze oraz miłośnicy nordic walking.

Chcemy, aby Grand Prix Gdyni miało możliwie otwartą formułę i stało się przyjaznym miejscem dla tych, którzy stawiają dopiero pierwsze biegowe krokimówi Piotr Jakóbik, dyrektor marketingu imprezy. – Wiemy, że jest spore grono początkujących lub po prostu okazjonalnych biegaczy, którzy nie czują się na siłach, aby przebiec 10 km. To właśnie dla nich dodaliśmy bieg na dystansie 5 km. Zachęcamy, aby spróbować swoich sił, poczuć atmosferę Grand Prix Gdyni i z dumą zawiesić na szyi medal finishera. Często to właśnie ten pierwszy, najtrudniejszy krok na drodze do wieloletniej przygody z bieganiemprzekonuje.

Bieg i marsz nordic walking na dystansie 5 km wystartuje ze Skweru Kościuszki w niedzielę, 16 lutego o godz. 9:00 rano. Godzinę później na trasę o długości 10 km ruszą uczestnicy biegu głównego. Obie trasy będą posiadać atest Polskiego Związku Lekkiej Atletyki.

Na liście startowej znajduje się już ponad 2000 osób i liczba ta w szybkim tempie powiększa się z dnia na dzień. Zapisać można się zarówno na sam Bieg Urodzinowy, jak i na cały tegoroczny cykl Grand Prix Gdyni. Dla tych, którzy wykupią karnet, czeka nagroda – dodatkowy, piąty medal, który pozwoli połączyć medale z czterech biegów w jedną całość.

Bieg Urodzinowy upamiętnia nadanie Gdyni praw miejskich, które miało miejsce 10 lutego 1926 roku. Poza biegiem głównym na 10 km oraz biegiem i marszem nordic walking na dystansie 5 km, w programie znajduje się też Dziecięcy Bieg Urodzinowy, w którym dzieci i młodzież (3-16 lat) pobiegną na trasach o długości od 250 do 2000 metrów.

Zapisy na wszystkie dystanse prowadzone są w portalu SlotMarket.pl:
rejestracja na cały cykl Grand Prix Gdyni;
rejestracja na Bieg Urodzinowy (w tym: nordic walking);
rejestracja na Dziecięcy Bieg Urodzinowy.

Grand Prix Gdyni 2020 składać się będzie z czterech dobrze już znanych biegów:
1. Bieg Urodzinowy – 16 lutego 2020 r.;
2. Bieg Europejski – 10 maja 2020 r.;
3. Bieg Świętojański (nocny) – 27 czerwca 2020 r.;
4. Bieg Niepodległości – 8 listopada 2020 r.
Więcej informacji można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej www.gpxgdynia.pl.

Kontakt:
Piotr Jakóbik