Hamburg Maraton planowany na 13 września 2020

Haspa Hamburg Maraton odbędzie się 13 września b.r. Dotyczy to zarówno startu elity jak i biegu masowego. Informacja została przekazana przez organizatorów na oficjalnej konferencji prasowej. Wszelkie ustalenia wynikały z wytycznych dotyczących zachowani higieny i dbałości o zdrowie uczestników. Przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa istnieje możliwość, że impreza odbędzie się w wymiarze: 10000 maratończyków i 4000 uczestników półmaratonu. Jeżeli impreza dojdzie do skutku to Hamburg Maraton stanie się pierwszym tak dużym i znaczącym wydarzeniem od początku pandemii. Sam maraton jest biegiem wyśmienitym, a świadczy o tym m.in. złoty certyfikat World Athletics (Gold Label).

„Jesteśmy optymistami i wierzymy, że nasz bieg się odbędzie. Mamy przygotowany szczegółowy plan i całą infrastrukturę. Obecnie wraz z władzami miasta dopinamy szczegóły” – powiedział Frank Thaleiser, dyrektor imprezy.

Haspa Hamburg Marathon został pierwotnie zaplanowany na 19 kwietnia, ale ze względu na globalną sytuację związaną z pandemią, został przełożony na 13 kwietnia. Organizatorzy od razu przyjęli wersję, że przekładają maraton na okres późnego lata.

W ubiegłym tygodniu kanclerz Angela Merkel spotkała się z prezydentami niemieckich krajów związkowych i uzgodniła, że ważne wydarzenia będą wstrzymane do końca października b.r. W drodze wyjątku będzie dopuszczona organizacja imprez z zachowaniem nadzwyczajnych środków ostrożności. Przypadki te będą rozpatrywane indywidualnie.

„Nie mogę się doczekać tego wydarzenia. To była frustrująca sytuacja, gdy wszystkie wydarzenia zostały anulowane. Na chwilę przestałem trenować. Ale teraz pojawiło się światełko w tunelu ”– powiedział Philipp Pflieger, najlepszy niemiecki maratończyk z rekordem życiowym 2:12:50, członek klubu LT Haspa Marathon Hamburg. Philipp Pflieger nie przejmuje się faktem, że Haspa Hamburg Marathon będzie poza okresem kwalifikacji olimpijskich, który rozpocznie się w grudniu.

„Sama informacja, o tym że maraton w Hamburgu zostanie przeprowadzony jest informacją niezwykle budującą” – powiedział Pflieger

Poza samym biegiem maratońskim niestety nie będzie biegów dla dzieci oraz biegu dztafetowego. Zostaną również usunięte trybuny dla kibiców.

Rozgrywane w ramach wydarzenia konkurencje – maraton i półmaraton rozpoczną się o różnych godzinach. Półmaraton rozpocznie się o 8 rano, a procedura startowa potrwa do 8:30. Maraton natomiast ruszy o 9:30. Okienko czasowe do ruszenia na trasę wyniesie aż 2 godziny. Poszczególne grupy będą wysyłane na trasę co około 10 minut w liczbie około 1000 uczestników. Zawodnicy przed samym startem będą gromadzeni w różnych częściach maratońskiego Expo. Strefa mety będzie wyznaczona na obszarze 120 metrów kwadratowych. Będzie zarezerwowana tylko dla biegaczy, nie dla widzów. Zarówno wewnątrz niej jak i na trasie ustawione zostaną punkty dezynfekcyjne.

Każdy z uczestników otrzyma maseczkę, którą zobowiązani będą nosić w strefie startu i mety. Nie będzie tradycyjnego bufetu w strefie mety. Każdy z uczestników dostanie indywidualny pakiet odżywczy, z którego może skorzystać. Wszelkie inne, znane z wielkich imprez biegowych udogodnienia, typu masaże i prysznice nie będą dostępne.

Wszelkie zasady i wytyczne mające na celu dbałość o zdrowie uczestników zostały opracowane we współpracy z University of Manchester Metropolitan (Crowd Managing). Wspomniany wydział uczelni współpracuje m.in. z Premier League i Niemiecką Federacją Piłki Nożnej oraz wieloma innymi imprezami o charakterze masowym.

„Procedury związane z zachowaniem bezpieczeństwa i ogromna dbałość o higienę związaną z zapobieganiem rozprzestrzeniania się koronawirusa, wskazują na to iż można w odpowiedzialny i bezpieczny sposób przeprowadzić imprezę masową na 14 tysięcy osób” – powiedział Frank Thaleiser. Więcej informacji dostępnych jest na stronie: www.haspa-marathon-hamburg.de