Igrzyska Olimpijskie Tokio 2020 przełożone

24 marca 2020 roku decyzją Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego (MKOL) i Komitetu Organizacyjnego Tokio 2020 (TOC) Igrzyska Olimpijskie 2020 zostają przełożone na inny termin, ale nie później niż na lipiec 2021. Powodem jest pandemia koronawirusa.

„Niespotykane i nieprzewidywalne zjawisko rozprzestrzeniania się koronawirusa spowodowało pogorszenie warunków życiowych niemal na całym świecie. Pandemia COVID-19 rozwija się w zawrotnym tempie. Obecnie niemal we wszystkich krajach całego świata odnotowano 375 tysięcy zachorowań, a liczba ta rośnie z każdą godziną” – powiedział Dyrektor Generalny Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus

Od kilku tygodni narastała presja przełożenia igrzysk, które pierwotnie miały rozpocząć się 24 lipca b.r. Apogeum krytycznych głosów dotyczących organizacji imprezy w wymienionym terminie nastąpiło w mijającym tygodniu kiedy swoje niezadowolenie wyrazili sportowcy, krajowe związki dyscyplin sportowych i narodowe komitety olimpijskie. Niektóre z nich, komitet australijski i kanadyjski wydały oficjalne oświadczenia o nie wysyłaniu swoich ekip do stolicy Japonii na najważniejszą imprezę sportową czterolecia. Wielu zawodników wyraziło swoje zadowolenie ze względu na ograniczone możliwości przygotowań lub ich zupełny brak.

„Mimo, że decyzja stanowi ogromne rozczarowanie dla miłośników świata sportu, jest najlepszą jaką można było podjąć. Walczmy wirusem i miejmy nadzieję, że na trasy biegowe wrócimy jeszcze w tym roku!” – napisała na tweeterze Gerda Steyn, południowoafrykańska maratonka, ubiegłoroczna zwyciężczyni jednego z najbardziej prestiżowych ultramaratonów na świecie Comrades Maraton.

Trzeba zdać sobie sprawę jak ogromne straty poniosą organizatorzy igrzysk, którzy przygotowywali się do organizacji widowiska latami inwestując w nie gigantyczne nakłady finansowe. Wszystkie międzynarodowe federacje olimpijskich, letnich dyscyplin sportu będą musiały zupełnie zmodyfikować kalendarze imprez. Najprawdopodobniej mistrzostwa świata w lekkiej atletyce, które pierwotnie miały odbyć się w amerykańskim Eugene w przyszłym roku, zostaną przełożone.

W oświadczeniu MKOL i TOC są jednak wątki optymistyczne. Włodarze tychże organizacji są przekonani, że igrzyska są bardzo potrzebne i po zakończeniu pandemii wniosą nowe nadzieje i będą triumfem człowieka nad wirusem.

Wszyscy światowi włodarze komitetów olimpijskich i związków sportowych są zgodni co do tego, że potrzeba zorganizowania igrzysk jest ogromna, że w tym trudnym czasie kiedy świat ogarnia mrok, olimpijskie idee są światełkiem w tunelu. Ogień olimpijski pozostanie w Japonii i będzie oczekiwał na moment kiedy zapłonie na zniczu olimpijskim. Nazwa imprezy pozostanie bez zmian – Igrzyska Olimpijskie i Paraolimpijskie Tokio 2020.