Mainova Frankfurt Marathon odwołany

Tegoroczny maraton we Frankfurcie został odwołany z powodu pandemii koronawirusa. Impreza zaplanowana na 25 października b.r. została oficjalnie anulowana przez organizatorów. Frankfurt Maraton jest najstarszym maratonem w Niemczech. Rok 2020 od zakończenia II Wojny Światowej będzie pierwszym kiedy Niemcy nie zorganizują liczącego się biegu maratońskiego.

Organizatorzy imprezy wspólnie z landem Hesja i miastem Frankfurt doszli do wniosku, że nie ma możliwości zorganizowania Mainova Frankfurt Maratonu 2020.
„W obliczu światowego kryzysu związanego z koronawirusem zostaliśmy zmuszeni do odwołania imprezy. Ucierpieli ludzie, kraje, instytucje i biznes co ma ścisłe powiązanie i zależność z imprezami sportowymi”powiedział dyrektor biegu Jo Schindler.

Przepisy, które zostały narzucone przez land Hesja ściśle określają klucz postępowania w dobie pandemii. I niestety do 31 października wszelkie możliwości funkcjonowania publicznego zostały mocno ograniczone. Aby jakakolwiek impreza masowa mogła się odbyć należy przestrzegać restrykcji związanych z higieną i bezpieczeństwem.
„Gdyby stosowanie się do przepisów odnieść tylko do biegaczy i organizatorów, możliwość przeprowadzenia imprezy byłaby możliwa. Ale musimy mieć wzgląd na kibiców, którzy tłumnie stawiali się na trasie maratonu. I tu pojawia się problem, bo nie jesteśmy w stanie zdyscyplinować całego społeczeństwa”, powiedział Jo Schindler.

Wszyscy zawodnicy, którzy byli zapisani na tegoroczną edycję Mainova Frankfurt Marathonu mogą przenieść swój start na lata 2021, 2022 lub 2023. Inną opcją jest przekazania opłaty startowej na rzecz maratonu. Każdy kto tego dokona zostanie określony mianem „Marathon Saviour“ a jego nazwisko zostanie wymienione na stronie internetowej imprezy oraz na ściance biegu w roku 2021. Otrzyma również złoty numer startowy na przyszłoroczną edycję. Poza tym 5 euro z opłaty startowej zostanie przekazane fundacji charytatywnej współpracującej z maratonem.

„Od miesięcy pracujemy na pół etatu i maksymalnie obniżyliśmy koszty. Ale ponosimy koszty utrzymania naszej działalności, niezależnie od tego, czy Maraton Mainova we Frankfurcie może się odbyć, czy nie. Na tym etapie w procesie zwrotu zgłoszeń jesteśmy zależni od solidarności i wsparcia naszych uczestników, a także naszych sponsorów ”wyjaśnił Jo Schindler.

„Przygotowania do maratonu w 2021 już się rozpoczęły. Mamy 15 miesięcy na to, aby wszystko dopracować w najdrobniejszym szczególe. Ja i mój zespół z niecierpliwością czekamy na Mainova Frankfurt Marathon 2021”powiedział Jo Schindler.