Maraton Dębno – ruszyły zapisy, przed nami mistrzostwa Polski!

Mimo pandemicznej rzeczywistości, trwają intensywne przygotowania do 47. Maratonu Dębno. W tym roku, w tym historycznym dla polskiego „królewskiego dystansu” miejscu, o medale mistrzostw kraju na rok 2021 walczyć będą wspólnie kobiety i mężczyźni. Niestety, organizatorzy z przykrością informują, że pozostając w zgodzie z obowiązującymi przepisami, po raz kolejny nie ma możliwości przeprowadzenia imprezy masowej, z udziałem tysięcy amatorów biegania. Wystartować w tegorocznej rywalizacji mogą jedynie zawodnicy z licencjami PZLA, spełniający kryteria zawarte w regulaminie związku. Ruszyły właśnie zapisy, prowadzone wyłącznie w systemie „starter PZLA”. Ale biorąc pod uwagę prawne ograniczenia, związane z organizacją imprez sportowych na terenie Polski, w tworzeniu ostatecznych list startowych brane będą pod uwagę w pierwszej kolejności wyniki, które udokumentują zgłaszający, a następnie decydować może moment zgłoszenia do zawodów – gdy wyniki będą na porównywalnym poziomie. Dlatego już teraz warto zadbać o swój udział w mistrzostwach kraju.

– Równocześnie informujemy amatorów długodystansowego biegania, że przyjmowane są także zapisy do wirtualnego biegu Maraton Dębno 2021. W tym wypadku zapisy prowadzone są pod adresem „zapisy.sts-timing.pl/704/”. Pojawi się więc okazja do startu w dniu imprezy lub w dowolnym, przez siebie wybranym, ulubionym miejscu. Dystans będzie można rozłożyć na raty – czytamy na oficjalnej stronie Maratonu.

Wraz z organizatorami zachęcamy więc do wspólnej zabawy – jedynej w tej chwili, na jaką realnie pozwalają przepisy. – Wirtualna formuła imprezy pozwoli, byśmy nie stracili ze sobą kontaktu. Tęsknimy za Wami. Zachęcamy zatem do zapoznania się z tegoroczną ofertą Maratonu Dębno, zawodników licencjonowanych do zgłoszeń i udziału w mistrzostwach Polski. Startujemy już 18 kwietnia – mówią osoby odpowiedzialne za tę wyjątkową w skali kraju imprezę.