Maraton Nowojorski odwołany

TCS New York City Marathon, największy bieg maratoński na świecie został odwołany ze względu na panującą sytuację związaną pandemią. Decyzję o odwołaniu 50 edycji biegu podjęli wspólnie organizatorzy z New York Road Runners oraz burmistrz Nowego Jorku Bill de Blasio.

„Maraton Nowojorski jest wydarzeniem magicznym, uwielbianym przez mieszkańców naszego miasta. Mimo iż chcielibyśmy widzieć maratończyków na ulicach Nowego Jorku 1 listopada, ważniejsze jest dla nas ludzkie zdrowie i życie. Będziemy z niecierpliwością wyczekiwać biegaczy, którzy wezmą udział w 50 odsłonie naszej imprezy w roku 2021” – powiedział burmistrz de Blasio.

Maraton, który w ubiegłym roku przyjął na linii mety rekordową liczbę 63 627 zawodników, od początku funkcjonowania, czyli od roku 1970, odwoływany zostanie po raz drugi. Pierwsze anulowanie imprezy odbyło się w roku 2012 w związku z huraganem Sandy, który spustoszył i podtopił część miasta. Wówczas decyzja o odwołaniu biegu została podjęta na dwa dni przed planowaną datą jego rozgrywania.

Dyrektor Generalny New York Road Runners Michael Capiraso powiedział wówczas, że kieruje się bezpieczeństwem i zdrowiem uczestników, a to nie pozostawia mu innego wyboru jak odwołać imprezę.

„Odwołanie tegorocznej , okrągłej edycji biegu jest na pewno wielkim rozczarowaniem, dla tych którzy chcieli w Nowym Jorku wystartować. Ale zdrowie i bezpieczeństwo zawodników jest wartością nadrzędną. Maraton w dniu jego rozgrywania jest sercem Nowego Jorku. Sam bieg i mnóstwo imprez towarzyszących stanowią niesamowite wydarzenie i dla mieszkańców, i dla samych uczestników” – powiedział Capiraso.

New York Road Runners, największa na świecie organizacja non-profit działająca na rzecz organizacji imprez biegowych, zaprzestała przeprowadzania wydarzeń od marca b.r. Zapowiedziała również, że odwołuje wszystkie imprezy do 15 sierpnia. Biegacze, którzy znaleźli się na liście startowej Maratonu Nowojorskiego z niecierpliwością i niepewnością czekali na wydanie oficjalnego komunikatu związanego z maratonem.

„Niestety odwołanie maratonu okazało się decyzją oficjalną. Ale jest to jedyne, słuszne stanowisko” – napisała na Twitterze tweeterze Sophie Balzora, jedna z uczestniczek.

„Zdruzgotany, ale przekonany, że nie ma innego wyjścia” – napisał na Twitterze Jill Laufer, menedżer ds. Public relations, który, podobnie jak dr Balzora, otrzymał powiadomienie od New York Road Runners z informacją, że maraton został odwołany.

Odwołanie maratonu to kolejny cios dla Nowego Jorku, który poważnie ucierpiał w wyniku pandemii. Prawie 31000 mieszkańców Nowego Jorku zmarło z powodu COVID-19, a odnotowano prawie 390 000 potwierdzonych przypadków zarażenia koronawirusem. Miasto dopiero zaczyna się odbudowywać i ponownie otwierać gospodarkę. Maraton ma ogromny wpływ gospodarczy na Nowy Jork. Wwedług New York Road Runners, wpływy z imprezy to 415 milionów dolarów. Impreza przyciąga dziesiątki tysięcy odwiedzających, którzy zatrzymują się w hotelach, jedzą w restauracjach, jeżdżą taksówkami i robią zakupy.

Organizatorzy wydali oświadczenie, że będą kontaktować się z uczestnikami drogą elektroniczną do 15 lipca b.r. Będzie możliwość zwrotu opłaty startowej, albo przeniesienia rejestracji na 2021, 2022 lub 2023 rok. Biegacze, którzy zapisywali się poprzez organizację charytatywną lub biuro podróży, wycieczek, otrzymają instrukcje co do dalszego klucza postępowania.