Maraton w Los Angeles przeniesiony na jesień

Po raz pierwszy w 35-letniej historii Maraton w Los Angeles firmowany przez Asics odbędzie się jesienią i to na zmienionej trasie – ogłosili właśnie organizatorzy. Od momentu jego narodzin w 1986 roku, bieg był organizowany zawsze w marcu. Wyjątek stanowią sezony 2009 (maj) i 2016 (luty). W tym roku impreza odbędzie się w niedzielę, 7 listopada, czyli w tym samym terminie co TCS Maraton w Nowym Jorku – największy bieg świata na tym dystansie, który tradycyjnie przeprowadzany jest w pierwszą niedzielę listopada.

Dodatkowo organizatorzy zmodyfikowali trasę „ze stadionu nad morze”, która zaczynała się na stadionie baseballowym Dodger, a kończyła na molo Santa Monica. Teraz drogę nazwano „ze stadionu do gwiazd” – zachowane zostało poprzednie miejsce startu, ale finisz znajdzie się na Alei Gwiazd w dzielnicy Century City.

– Nad kolejną ewolucją maratonu namyślaliśmy się przez kilka lat – mówi Murphy Reinschreiber, dyrektor operacyjny Fundacji McCourt, która jest właścicielem i organizatorem biegu. Reinschreiber kontynuuje: – Finisz w Alei Gwiazd funduje jeszcze bardziej ekscytujące przeżycia niż było to możliwe wcześniej. Oczekujemy, że końcowe mile i linia mety będą atrakcją, którą trzeba zaliczyć, przeżyciem światowej klasy, a taki jest przecież maraton w Los Angeles.

Pierwotnie organizatorzy na dzień przeprowadzenia tegorocznej edycji wybrali niedzielę, 23 maja, ale rozwój pandemii wciąż sprawiał, że nie był to pewny termin. I dlatego decyzja o przeniesieniu imprezy na jesień. Pozostałe duże maratony, tradycyjnie organizowane wiosną, również są planowane na jesień 2021 roku (Boston – 11 października, Hamburg – 12 września, Londyn – 3 października, Rotterdam – 24 października, Tokio – 17 października i Tajpej – 21 listopada).

W odróżnieniu od większości dużych biegów ulicznych w Stanach Zjednoczonych, maraton w Los Angeles miał w 2020 roku normalny format i został rozegrany w niedzielę, 8 marca. Bieg ukończyła rekordowa grupa 20 989 zawodników. Był to ostatni tak duży masowy bieg uliczny w USA zanim rozpoczęła się pandemia.