Marcin Chabowski i Adam Nowicki z minimami na Tokio

Kiedy w minioną niedzielę punktualnie o 10:00 zawodnicy ruszali na trasę Maratonu Dębno, w holenderskim Enschede elitarna grupa maratończyków rywalizowała już od 90 minut. W wyśmienitej stawce znalazło się trzech Polaków – Marcin Chabowski, Adam Nowicki i Yared Shegumo. Wszyscy wypadli bardzo dobrze, a dwóch uzyskało wyniki znacznie lepsze od minimum kwalifikacyjnego na Igrzyska Olimpijskie w Tokio.

NN Mission Marathon Enschede to w rzeczywistości Hamburg Maraton po transformacji. Ze względu na nieprzychylność władz niemieckich zdecydowano się przenieść maraton na inny termin i w inne miejsce. Impreza tylko dla elity odbyła się tydzień później, w dodatku na lotnisku w Enschede, holenderskim mieście, które ma bardzo duże tradycje maratońskie. Od 30 lat jest tam rozgrywany bieg maratoński, którego poziom określają rekordy trasy – 2:07:20 wśród mężczyzn i 2:27:00 w wykonaniu pań. W 1993 roku triumfował tam Piotr Pobłocki ustalając ostatecznie swój rekord życiowy na 2:13:01.

Początkowo do Hamburga było zgłoszonych kilkoro zawodników i zawodniczek z Polski. Ostatecznie na start w przeniesionym na holenderskie lotnisko maratonie zdecydowała się wyżej wymieniona trójka. Marcin Chabowski pobiegł bardzo mądrze trzymając się niemal aptekarsko planu uzyskania wskaźnika kwalifikującego do Tokio. Kolejne „piątki” pokonywał w czasie: 15:32, 15:32, 15:35, 15:30, 15:32, 15:28, 15:20, 15:05. Rozkład międzyczasów świadczy o dużej dojrzałości, doświadczeniu i rozsądku. Chabowski mimo 35 lat nawiązał do rekordu życiowego sprzed 9 lat z Dusseldorfu. Wówczas wynikiem 2:10:07 zakwalifikował się na igrzyska do Londynu, ale ze względu na kontuzję nie wystąpił w olimpijskiej rywalizacji. Ostatecznie NN Mission Marathon Enschede ukończył na 10 miejscu z wynikiem 2:10:17 ulegając tylko zawodnikom afrykańskim.

Zaledwie 4 sekundy później metę osiągnął Adam Nowicki. 31-letni zawodnik trenowany przez szczecińskiego szkoleniowca Zbigniewa Murawskiego poczynił znaczny postęp. Dotychczasowy rekord życiowy pochodzący sprzed dwóch lat (2:13:26) poprawił o ponad 3 minuty. Nowicki ma na swoim koncie mistrzostwo Polski w półmaratonie sprzed 7 lat i srebrny medal rozegranych przed 5 miesiącami maratońskich mistrzostw Polski. Jego wynik z Enschede 2:10:21 plasuje go na 7 miejscu w polskiej tabeli All-Time.

Trzecim z Polaków okazał się Yared Shegumo. Wicemistrz Europy z Zurychu 2014 mimo 38 lat uzyskał bardzo dobre 2:11:50. Mimo iż nie udała mu się sztuka uzyskania minimum olimpijskiego należy uznać jego start jako bardzo dobry. Wynik podopiecznego Janusza Wąsowskiego jest 5 rezultatem w jego karierze.

Miejmy nadzieję, że wyniki które nasi zawodnicy uzyskali zarówno w Enschede i Dębnie będą solidną podstawą do występu w Tokio.

Wyniki:

Kobiety: