Mattoni Liberec Nature Run – zdrowie jest najważniejsze

Niedziela, 4 października, była ostatnim dniem przed wprowadzeniem nowych, ostrzejszych środków przyjętych przez czeski rząd w walce z koronawirusem, który w najbliższej przyszłości ma ograniczyć organizację imprez masowych. Była to ostatnia w tym roku impreza spod znaku RunCzech obejmująca biegi na 23 i 12 kilometrów w ramach Mattoni Liberec Nature Run. Dodatkowo rozegrano bieg na 2,5 km – Family Run.

Łącznie wystartowało 2067 zawodników, którzy spędzili piękny, słoneczny dzień w Libercu. Biegacze ruszyli z placu głównego, wbiegając do parku i podążając pod górę w pierwszej części dystansu, następnie wrócili zbiegając na finiszu.

Impreza została zorganizowana zgodnie z obowiązującymi przepisami zdrowotnymi. Dodatkowo organizatorzy wprowadzili działania profilaktyczne dla wzmożenia komfortu i bezpieczeństwa biegaczy. Uczestnicy mieli na sobie maski tuż przed startem i zaraz po minięciu linii mety. Sprawdzano temperaturę ciała wszystkich biegaczy. Korytarze startowe były ograniczone do 50 osób. Wokół rozmieszczono stacje dezynfekcyjne. Zrezygnowano z niektórych usług, takich jak masaże czy prysznice, aby zachować dystans społeczny.

„Miło było obserwować, jak biegacze szybko dostosowali się do nowej rzeczywistości. Byli ostrożni i zdyscyplinowani w przestrzeganiu narzuconych zasad bezpieczeństwa. Tym samym jesteśmy bardzo zadowoleni z obecności wszystkich, którzy brali udział w tym wydarzeniu. Nie było łatwo zorganizować imprezę biegową dla tysięcy osób w tym trudnym okresie. Istniało wiele niewiadomych i kilka decyzji było podejmowanych w ostatniej chwili. Niemniej jednak ważne jest, aby wykazać się zdolnością, kreatywnością i chęcią działania oraz pokazać, że wydarzenia sportowe niosą ze sobą pozytywne przesłania zdrowotne”- mówi Igor Murko, kierownik projektu.

Sportowo wyścig zdominowali jedni z najlepszych czeskich biegaczy. Vit Pavlišta wygrała 23-kilometrowy dystans z czasem 1:23:47, a Zuzana Kocumová była najszybszą kobietą uzyskując 1:43:47. Krótszy bieg na 12 km najszybciej pokonał Jáchym Kovář w nowym, rekordowym czasie 43:23. Tereza Hrochová wygrała w kategorii kobiet, podobnie jak rok wcześniej, z czasem 48:47.

„Gdyby wszystko poszło zgodnie z naszym harmonogramem jesiennym, zaprosiłbym Was teraz do Ołomuńca, Karlowych Warów i Czeskich Budziejowic. Wydarzenia, które miały odbyć się w ciągu najbliższych kilku tygodni niestety muszą zostać odwołane. Musimy zakończyć sezon RunCzech 2020 z nadzieją, że wkrótce wrócimy z ciekawym programem na kolejny rok. To nasza praca. Naszym obywatelskim obowiązkiem jest krzewienie zdrowia i szerzenie radości ”- podsumowuje Igor Murko.

Galeria zdjęć z wydarzenia: