Międzynarodowe gwiazdy Poznań Athletics Grand Prix

Jeden z najszybszych sprinterów w historii, halowa mistrzyni Europy w biegu na 60 m oraz wychowanek i następca Jana Żeleznego uzupełniają międzynarodową stawkę zawodników mityngu Poznań Athletics Grand Prix.

Znamy już Polaków, którzy wystąpią przed poznańską publicznością 27 maja. Pora ujawnić nazwiska lekkoatletów z zagranicy, którzy uświetnią swoją obecnością mityng na Golęcinie.

Czy padnie rekord stadionu?

To całkiem możliwe, bowiem na starcie biegu na 200 metrów stanie jeden z najszybszych biegaczy w historii. Yohan Blake w światowych tabelach historycznych biegów na 100 i 200 metrów ustępuje tylko Usainowi Boltowi. Razem z nim sięgał po 2 złote medale olimpijskie w sztafetach. Ma również na swoim koncie dwa olimpijskie srebra zdobyte indywidualnie. Na Yohana Blake’a czeka rekord stadionu Frankiego Fredericksa (20.26) z 2003 roku. Warto wspomnieć, że najlepszy czas w karierze  Blake’a na dystansie 200 m jest o sekundę lepszy.

O wiele trudniej będzie w konkursie rzutu oszczepem. Wystąpi w nim Vítězslav Vesely. Czech ma na koncie mistrzostwo świata z Moskwy (2013), mistrzostwo Europy z Helsinek (2012) oraz dwa brązowe medale olimpijskie (Londyn 2012 i Tokyo 2021). Zawodnik jest wychowankiem aktualnego rekordzisty świata Jana Železnego, który 19 lat temu ustanowił również rekord stadionu na Golęcinie. Wynik Železnego wydaje się być poza zasięgiem Veselego, ale na pewno wiele emocji przyniesie kibicom pojedynek Czecha z Marcinem Krukowskim.

FOTO: Pavol Uhrin | https://www.fotosport.sk

Podczas kobiecych sprintów uwaga publiczności powinna się skupić na jednaj z najlepszych Europejek ostatnich lat. Szwajcarka Ajla Del Ponte jest halową mistrzynią Europy z Torunia (2021), a na zeszłorocznych igrzyskach w Tokio była najlepszą przedstawicielką Starego Kontynentu w finale biegu na 100 m.

Bilety w sprzedaży online

Aby obejrzeć zmagania gwiazd poznańskiego mityngu wystarczy kupić bilet za pośrednictwem platformy ToBilet.pl. Bezpośredni link: https://bilety.posir.poznan.pl/poznan-athletics-grand-prix-22.html. Przypominamy, że w dniu mityngu na stadionie POSiR Golęcin zakup biletów nie będzie możliwy.

Ceny biletów kształtują się od 15 zł (ulgowy) i 25 zł (normalny) w sektorze A (trybuna od strony kortów tenisowych) do 25 zł (ulgowy) i 45 zł (normalny) w sektorze B (trybuna od strony torów kolejowych). Na 25-procentowe zniżki mogą liczyć posiadacze Karty Rodziny Dużej z kodem terytorialnym Miasta Poznania. Dzieci do lat trzech oraz osoby z niepełnosprawnościami wejdą na imprezę bezpłatnie.

Zachęcamy do odwiedzania strony internetowej mityngu: https://gpathletics.poznan.pl/. Znajdują się na niej szczegóły dotyczące cennika, program zawodów oraz informacje na temat lekkoatletów biorących udział w zawodach.