Międzynarodowy Maraton Pokoju w Koszycach 2021

Kiedy ruszą zapisy?

Otrzymujemy to pytanie coraz częściej. Bardzo sumiennie przygotowujemy się do nowego sezonu. Różne grupy organizacyjne zmagają się ze zmianami i modyfikacjami biegowych wytycznych oraz systemu rejestracji. Oczywiście, monitorujemy także trwającą pandemię i staramy się znaleźć optymalną datę dla wszystkich innych decyzji. W tym momencie myślimy, że zapisy internetowe na majowy półmaraton i październikowy maraton powinny zostać otwarte około połowy marca.

Jak najstarsze maratony świata poradziły sobie w minionym roku?

Ostatecznie tylko trzech biegaczy wzięło udział w zawodach w Wenecji.
Portal Race Results Weekly sprawdził, jak maratony i inne tradycyjne biegi, które w przeszłości odbyły się przynajmniej 35 razy, zostały wygaszone w dobie kryzysu związanego z wirusem. Jeżeli skoncentrujemy się tylko na tych maratonach, które odbywały się jednego dnia (niektórzy organizatorzy rozszerzyli swoje biegi na kilkanaście dni, na przykład w amerykańskim Richmond na 15), łatwo niestety zauważyć, że zaledwie 12 z nich zostało „uratowanych”. Szczęśliwie, była w tym gronie 97. edycja Koszyckiego Maratonu Pokoju. Co z pozostałymi?

97. Maraton Pokoju w Koszycach – niedziela, 4 października, Koszyce (Słowacja)
Liczba biegaczy na mecie: 156 mężczyzn, 23 kobiety

74. Międzynarodowy Maraton w Fukuoce – niedziela, 6 grudnia, Fukuoka (Japonia)
Liczba biegaczy na mecie: 67 mężczyzn, kobiet brak
Uwaga: startowali tylko biegacze z elity mieszkający w Japonii

51. Hofu Maraton – niedziela, 20 grudnia, Hofu (Japonia)
Liczba biegaczy na mecie: 311 mężczyzn, 38 kobiet

49. Space Coast Maraton – niedziela, 29 listopada, Cocoa (USA – Floryda)
Liczba biegaczy na mecie: 536

45. Omaha Maraton – niedziela, 20 września, Omaha (USA – Nebraska)
Liczba biegaczy na mecie: 299

42. Stambuł Maraton – niedziela, 8 listopada, Stambuł (Turcja)
Liczba biegaczy na mecie: 1475 i 15 z elity

40. Maraton Walencja Trinidad Alfonso edp – niedziela, 6 grudnia, Walencja (Hiszpania)
Liczba biegaczy na mecie: 87 mężczyzn, 47 kobiet
Uwaga: 41 mężczyzn i 20 kobiet zmieściło się w limicie czasu na nadchodzące Igrzyska Olimpijskie w Tokio

40. Virgin Money London Maraton – niedziela, 4 października, Londyn (Wielka Brytania)
Liczba biegaczy na mecie: 29 mężczyzn z elity, 18 kobiet
Uwaga: organizatorzy sprzedali 45 tysięcy numerów startowych dla uczestników maratonu wirtualnego

39. Międzynarodowy Maraton Galaxy Entertainment w Makau – niedziela, 6 grudnia, Makau (Makau)
Liczba biegaczy na mecie: 652 mężczyzn, 89 kobiet

38. Szwajcarski Maraton Alpejski – niedziela, 26 lipca, Davos (Szwajcaria)
Liczba biegaczy na mecie: 307 mężczyzn, 111 kobiet

38. Maraton Wizz Air w Sofii – niedziela, 11 października, Sofia (Bułgaria)
Liczba biegaczy na mecie: 314 mężczyzn, 71 kobiet

35. Maraton w Wenecji – niedziela, 1 listopada, Wenecja (Włochy)
Liczba biegaczy na mecie: 3
Uwaga: Wyłącznie symboliczny bieg. Startowali: Eleonora Corradini, Gabriele Gallo i jeżdżący na wózku Alberto Buccoliero

Rok olimpijskich zwycięzców

Spośród wielu kamieni milowych dla Koszyckiego Maratonu Pokoju 2021, z pewnością wyróżniają się wspomnienia dwóch niezwykłych sportowców, których nazwiska na trwałe związały się z maratonem w Koszycach.
Tej jesieni minie 90 lat od startu i zwycięstwa późniejszego mistrza olimpijskiego, Juana Carlosa Zabali z Argentyny. W tym samym czasie upłynie 60 lat od koszyckiego triumfu Bikili Abebe, etiopskiego czempiona z Igrzysk w Rzymie i Tokio. Z pewnością oba te sławne nazwiska zostaną nam przypomniane w ciągu obecnego roku.

Historie z dziewięciu dekad. Co stało się na maratonie w Koszycach 90 lat temu?

Uciszył sceptyków olimpijskim złotem.
W środowe popołudnie, 28 października 1931 roku, starter wystrzałem rozpoczął koszycki bieg. Zawodnicy wyruszyli na trasę wyścigu z ośmioletnią historią, który wówczas był nazywany Międzynarodowym Maratonem Słowackim. Nikt nie wiedział, że będzie to jedna z najbardziej pamiętnych edycji w historii biegu. A wszystko za sprawą Juana Carlosa Zabali, ledwie dwudziestoletniego Argentyńczyka. Jego start został zaaranżowany w wiedeńskim hotelu przez austriackiego trenera Zabali (z czeskimi korzeniami), Alexandra Stirlinga oraz Vojtecha Bukovskiego, pomysłodawcy maratonu w Koszycach. Bukovsky, w pełni przekonany rekordem świata ustanowionym przez Zabalę 10 października w Wiedniu w biegu na 30 kilometrów, zachęcał reprezentanta Ameryki Południowej do startu i bardzo dobrze mu to wyszło. Zabala nie tylko nigdy wcześniej nie biegł maratonu, ale i chłodny, surowy klimat (co sprawiło, że drżał przed startem jak liść) wydawał się mu przeszkadzać. Nic dziwnego, skoro tamtego dnia termometr nie wskazał nawet 6 stopni Celsjusza. Jednak czarnowłosy, młody mężczyzna zaskoczył wszystkich. Rozstrzygnął wszystko w szybkim biegu, zgubił rywali i złamał o prawie 10 minut rekord trasy, który od tej pory, aż do zwycięstwa Szweda Leanderssona w 1950 roku, wynosił 2:33:19. Był niepobity przez 19 lat!
Powątpiewający zwrócili się nawet do organizatorów z uwagą o lepszy pomiar czasu. Ale Zabala uciszył ich sam, kiedy zdobył złoty medal na Igrzyskach w Los Angeles w sierpniu następnego roku, ustanawiając olimpijski rekord – 2:31:36.

Co jeszcze można dodać a propos roku 1931? Mówiono, że było tak mgliście, iż sędziowie na mecie zastanawiali się, czy Zabala nie zgubił drogi, ponieważ nie mogli uwierzyć, że ten pobiegł tak szybko. Spiesząc się z trasy na linię mety, dogonili go może 200 metrów przed taśmą. Zabala został w Koszycach, gdzie próbował poprawić rekord świata w jednogodzinnym biegu, podczas naprędce zorganizowanego wyścigu 8 listopada 1931 roku. Jest to świadectwo tego, że życie płynęło wtedy w spokojniejszym tempie. Młody Argentyńczyk nie zdawał sobie sprawy, że został trwale zachowany w sercach ludzi z Koszyc.

Najszybsza trójka w Międzynarodowym Słowackim Maratonie (28 października 1931 r.):

1. Juan Carlos Zabala (Argentyna) 2:33:19
2. Jozsef Galambos (Węgry) 2:47:56