Miliony dla miasta od biegaczy i turystów. Sport to dobra inwestycja!

Tegoroczny Mattoni Półmaraton w Ołomuńcu rozpocznie się w sobotę, 18 czerwca o 19:00. Jednak to wydarzenie jest nie tylko związane ze sportem i indywidualnymi występami. Impreza ma również pozytywny wpływ na ekonomię miasta i regionu. Popularny bieg przyniesie dziesiątki milionów czeskich koron w formie bezpośrednich wydatków lub wielokrotnych zakupów. Tysiące biegaczy i ich najbliżsi będą także w sobotę, kiedy startuje następna edycja wydarzenia. – Mattoni Półmaraton w Ołomuńcu odbywa się w tym roku po raz dwunasty. Jesteśmy bardzo szczęśliwi z przyjęcia w Ołomuńcu i z tego, że możemy organizować najbardziej prestiżowy bieg na Morawach – powiedział Carlo Capalbo, prezes KomiteQtu Organizacyjnego RunCzech.

Mattoni Półmaraton w Ołomuńcu powita nie tylko biegaczy, ale też turystów. Na przykład w 2019 roku w biegu uczestniczyło 10 tysięcy osób, a następne 20 tysięcy dotarło do Ołomuńca. Z tego grona było 52 procent osób zamieszkujących najbliższą okolicę lub region, 43 procent osób z innych czeskich regionów, a pozostałe cztery procent dotarło z zagranicy. Przeciętnie ludzie zostawali w mieście na około 30 godzin a każdy przybysz wydał średnio 638 czeskich koron dziennie. Łączna kwota wydana przez wszystkich przybyłych została oszacowana na 26 milionów koron. – To zawsze duże wydarzenie dla miasta. Jestem zadowolony, że ja także będę częścią tego wyjątkowego sportowego przedsięwzięcia, ponieważ wezmę udział w dm biegu rodzinnym wraz ze wszystkimi moimi najbliższymi – powiedział Miroslav Zbanek, burmistrz Ołomuńca.

Organizacja półmaratonu to także duża ilość pieniędzy dla publicznego budżetu, całkowity wpływ szacuje się na 13 milionów koron (około 2,5 mln złotych). – Organizowanie biegowych wydarzeń jest ważne. Ono przynosi duże wpływy regionowi. Jest to także promocja sportu i zdrowego stylu życiatwierdzi Michal Zacha, członek zarządu regionu Ołomuniec.Szczególnie cieszę się z dm biegu rodzinnego, ponieważ okres pandemii miał bardzo negatywny wpływ na dziecidodał Zacha.

Częścią sportowego weekendu będą też sportowe targi na Morawach. – Cała przestrzeń wystawowego centrum wypełni się sportowymi aktywnościami. Jesteśmy gotowi na największe sportowe targi w kraju. Piątek i sobota będą głównie poświęcone półmaratonowi, ale obecni mogą też oczekiwać bogatego programu towarzyszącego dla dzieci – powiedziała Eva Fuglickova, dyrektor Centrum Wystaw Flora w Ołomuńcu. – RunCzech wspiera sportowe aktywności dla dzieci i młodzieży przez cały rok, także w formie innych biegów – dodał Tomas Mirovsky, biegowy koordynator RunCzech.

Popularność maratonów i półmaratonów może być też obserwowana za granicą. W Austrii na przykład sport generuje sześć procent budżetu (więcej niż 20 miliardów euro). W tym roku ponad 40 tysięcy biegaczy zarejestrowało się na maraton w Wiedniu, a w całym przedsięwzięciu wzięło udział 95 tysięcy osób przy całkowitych wydatkach wynoszących 25 milionów euro. Wrześniowy BMW Maraton w Berlinie jest nawet większy (62 tysięcy zawodników ze 137 krajów). Na maratoński weekend przyjedzie do stolicy Niemiec ponad 150 tysięcy osób, którzy wydadzą około 60 milionów euro.