MŚ W PÓŁMARATONIE – GDYNIA 2020 – Yared Shegumo rzuca wyzwanie biegaczom!

Biegacze przygotowujący się do startu w październikowych World Athletics Half Marathon Championships Gdynia 2020 nie mogą narzekać na nudę. Na platformie AllYouNeedIsRunning.com pojawiają się coraz to nowe wyzwania, które stanowią dodatkową motywację do regularnych treningów przed startem w półmaratonie. Najnowsza propozycja to 1/4 maratonu, a rękawicę rzuca Yared Shegumo – reprezentant Polski, wicemistrz Europy w maratonie z 2014 roku.

Gdy przebiegniesz 10,55 km, masz już przed sobą mniej niż połowę dystansu do mety półmaratonumówi Yared Shegumo, którego rekord życiowy w półmaratonie wynosi 1:03:42.Zachęcam do udziału w moim wyzwaniu, a także do startu w największym na świecie wirtualnym półmaratonie – World Athletics Half Marathon Championships Virtual Mass Race.

Udział w wirtualnej rywalizacji jest bezpłatny. Wystarczy założyć konto na platformie AllYouNeedIsRunning.com i zarejestrować się do startu. Wyzwanie „10,55k Half of the Half with Yared Shegumo” potrwa do 30 sierpnia. Natomiast do końca tego tygodnia (23 sierpnia) można jeszcze wziąć udział w trwającym wyzwaniu z brytyjską mistrzynią, Eilish McColgan. Tam do pokonania jest 5 km.

Poza bezpłatną rejestracją, która pozwala od razu wziąć udział w World Athletics Half Marathon Championships Virtual Mass Race (17 października), zawodnicy mogą cieszyć się prostą i intuicyjną obsługą aplikacji. Wystarczy bowiem powiązać swoje konto na AllYouNeedIsRunning.com z kontem na jednej z najpopularniejszych aplikacji treningowych (np. Runkeeper, Garmin Connect, Polar Flow i wiele innych), a wynik biegu zostanie automatycznie uwzględniony w rankingu danego wyzwania wirtualnego. Co więcej, podczas każdego treningu lub wyzwania biegacze zbierają punkty, które można potem wymienić na atrakcyjne nagrody.

Biegają już z nami amatorzy z 40 krajów świata – od Polski przez Turcję, Indie, Chiny, Australię aż po Chile, Argentynę czy RPAmówi Piotr Jakóbik z komitetu organizacyjnego World Athletics Half Marathon Championships Gdynia 2020.Przypominam, że dołączyć do nas i rywalizować na AllYouNeedIsRunning.com może bezpłatnie każdy, bez względu na to, czy planuje start w gdyńskich mistrzostwach świata, czy nie.

Przypomnijmy, że World Athletics Half Marathon Championships Gdynia 2020, wraz z towarzyszącym biegiem masowym dla amatorów, miały początkowo odbyć się 29 marca 2020 roku. Impreza została jednak przełożona na 17 października z uwagi na wybuch pandemii koronawirusa. Globalna, wirtualna rywalizacja na dystansie półmaratonu w dn. 17 października odbędzie się niezależnie od decyzji dotyczącej ostatecznego formatu mistrzostw, która ma zapaść do końca sierpnia.

Więcej informacji na www.allyouneedisrunning.com.

Łukasz Maleszewski
lukasz.maleszewski@sportevolution.pl