Najdłuższe  w historii oczekiwanie na jubileuszową edycję  Międzynarodowego Biegu po Plaży w Jarosławcu, triumf Polaków

Dokładnie trzy lata organizatorzy i uczestnicy musieli czekać na jubileuszową XXX edycję biegu w Jarosławcu. W dwóch ostatnich latach w powodów ograniczeń związanych z pandemią koronawirusa imprezę trzeba było odwoływać, teraz wróciła na właściwe miejsce.

To było z pewnością wyjątkowo długie oczekiwanie na jubileusz. Imprezy odwoływano wszędzie, to prawda, ale w gminie Postomino i dokładnie na plaży w Jarosławcu długo nie można było zorganizować 30-tki. Udało się i od razu zaznaczamy, że tradycje zachowano. Biegi dzieci, samorządowców i na dystansie 15 kilometrów znów odbywały się w grzejącym niemiłosiernie słońcu. Pewnie część biegaczy amatorów zapomniała już, z czym wiąże się specyfika walki równolegle na szosie, na leśnych duktach i przede wszystkim po liczącym 6 kilometrów odcinku nadbałtyckiej plaży.

Po takiej przerwie cieszę się ile osób do nas przyjechało, praktycznie z całej Polski, a nie jest to łatwo w sezonie dotrzeć do Jarosławca. Bardzo jestem zadowolony z frekwencji i że wreszcie wraca do nas normalne bieganie – jeszcze przed startem informował dyrektor biegu Marek Leśniewski.

Mimo podniesienia na kilka dni przed startem nagrody głównej za zwycięstwo do 5000 złotych nasi reprezentanci i tak nie oddali broni. Bardzo szybko na czele stawki znalazła się trójka Tomasz Grycko, Szymon Kulka i Artur Olejarz. Pracowali zgodnie wypracowując dużą przewagę nad resztą stawki. Atmosfera była na tyle przyjacielska, że na ostatnich 3-4 kilometrach biegnąc toczyli zażarte dyskusje na różne tematy. I tak zgodnie dobiegli do mety, przekraczając ją wspólnie trzymając się za ręce. Oczywiście aparatura elektroniczna ostatnie wychwyciła, że pierwszy minął ją Tomasz Grycko.

To miał być fajny bieg i taki, mimo warunków towarzyszących nie do końca biegowych, był. Powiedzieliśmy sobie, że na ściganie przyjdzie czas w imprezach mistrzowskich, tu miało być miło do końca i tak się stało – podsumował Szymon Kulka, którego sędziwie początkowo wskazali jako triumfatora imprezy.

Wśród pań z przewagą ponad 5 minut triumfowała Monika Jackiewicz z MKL Szczecin.

Międzynarodowy Bieg po Plaży w Jarosławcu zamykał też tegoroczny cykl Orły biegowych. W sumie pewnym jest, że w tym roku, mimo że przygodę ogłoszono dość późno na metę Maratonu Dębno, Grodziskiego Półmaratonu i w Jarosławcu wpadło ponad 100 śmiałków. Dopracowujemy szczegóły klasyfikacji łącznej i podzielimy się nim oczywiście w kolejnym komunikacie.

W Jarosławcu najwytrwalej pokonujący kolejne przeszkody w drodze do nowego tytułu nagradzani byli ogromnym dodatkowym medalem wzorowanym na piastowskim orly – wielkościowo przewyższającym wszystkie dotychczasowe nagrody otrzymywany w trakcie swojej biegowej przygody.

Wyniki mężczyźni:

1 .  Tomasz Grycko – UKS Bliza Władysławowo – 00:50:56
2.  Szymon Kulka – Optima Radom – 00:50:56
3.  Artur Olejarz – MKL Szczecin – 00:50:56

Kobiet:

1.   Monika Jackiewicz- MKL Szczecin – 00:57:01
2.  Ewelina Parocka – Kaszubi Luzino – 01:02:41
3.  Magłorzata Otworowska – Go2tri Szczecin – 01:03:04

organizatorzy Orłów biegowych:

Maraton Dębno, Hunters Grodziski Półmaraton „Słowaka” i Międzynarodowy Bieg po Plaży w Jarosławcu