Orły w liczbie 155 w biegu po plaży w Jarosławcu

Przed nami ostatnia lewa tegorocznej przygody z Orłami Biegowymi. W roku powrotu do normalnego, terminowego biegania każde nowe wyzwanie potęgujące zainteresowanie tą formą ruchu jest warte odnotowania. Czasu na decyzje było niewiele, a i tak ponad 150 śmiałków postanowiło powalczyć i ten tytuł.

Zadanie na pierwszy rzut oka wydawało się nieskomplikowane. Trzy biegi, trzy mety i tytuł zdobyty. Problem w tym, że po długiej przerwie wszystko rozpoczęło się od Maratonu Dębno i tu zapewne pojawiło się wiele znaków zapytania. Nie każdy mógł z dystansem zmierzyć się z marszu, inni nie wierzyli w powrót do normalnej ulicznej rywalizacji.

Mimo obaw po ukończeniu maratonu i chwilę temu Hunters Półmaratonu „Słowaka” w Grodzisku wiemy, że warunki zabawy spełniło dotąd aż 155 biegaczy. Wśród nich m.in. organizator tego pierwszego – burmistrz Dębna Grzegorz Kulbicki.

Potworne gorąco, wiele kryzysów na trasie spowodowanych temperaturą, trzeba było na siebie uważać. Ale jest taka atmosfera na trasie, tak niesie, było tyle wody na trasie, że dało radę – stwierdził na mecie Grzegorz Kulbicki i dodał – Bardzo się cieszę, to pokazuje, że w Jarosławcu powalczymy. Było przetarcie w maratonie, tutaj (Grodzisk) temperatura pokazała, że może być gorąco. Ja myślę, że w Jarosławcu może być nawet powyżej 30 stopni, ale i tak te 15-cie kilometrów pokonamy, damy radę.

Półmaraton „Słowaka” ukończył, nie po raz pierwszy zresztą, także główny organizator Międzynarodowego Biegu po Plaży w Jarosławcu, wójt Postomina Janusz Bojkowski.

Ja myślę, że te 15 km ma poziom trudności półmaratonu, bo biegniemy kilka kilometrów po plaży, ale pogoda potrafi być również bardzo bardzo gorąca, nie będzie łatwo. Ale radość na mecie jest ogromna, a będzie przecież podwójna bo właśnie tam będziemy wręczać nagrody pierwszym w historii Orłom Biegowym – do rywalizacji w Jarosławcu w dość przewrotny sposób zachęcał Janusz Bojkowski.

Ważna informacja, dla wszystkich, którzy jeszcze nie podjęli decyzji o starcie w wydarzeniu. Otóż co prawda zapisy elektroniczne zostały już zamknięte, ale będą przyjmowane w sekretariacie biegu. A to będzie czynne w sobotę 2.07.2022 w godzinach 18:00 – 21:00 – i w dniu startu 3.07.2022 od 7:00 rano.

Informacja z ostatniej chwili – podniesiona została nagroda dla najszybszego mężczyzny i najszybszej kobiety. Oboje otrzymają po 5000 złotych. ZAPRASZAMY, obowiązkowo wszystkich, którzy są dosłownie o krok ot tytułu Orła. Do zobaczenia.

organizatorzy Orłów biegowych:

Maraton Dębno, Hunters Grodziski Półmaraton „Słowaka” i Międzynarodowy Bieg po Plaży w Jarosławcu