Pierwsza edycja CAMINO POLACO MARATONU za nami!

Dokładnie 24 lipca 2022 r. o godz. 9:00 wystartował wyjątkowy i kameralny bieg CAMINO POLACO MARATON! Na linii startu pojawiło się niemal 100 biegaczy z całej Polski. Start honorowy biegu odbył się w Szafarni po recitialu fortepianowym, a start właściwy w Golubiu Dobrzyniu. Meta zlokalizowana była przy Kościele pw. św. Jakuba w samym centrum miasta Torunia przy Rynku Nowomiejskim! Trasa maratonu wiodła Drogą Polską Szlaku Świętego Jakuba. Przed finiszem pierwszego zawodnika w miasteczku biegowym odbył się także bieg dla dzieci.

Jako pierwszy linię mety Camino Polaco Maratonu z czasem 2 godzin 39 min i 52 s przekroczył Paweł Malinowski z Torunia. To bardzo dobry wynik sportowy, jak na samotny bieg na trudniej trasie. Ponad 20 minut później na mecie zameldował się Zenon Szrull (3h 1min 47s) z Grążawy. A ostatnie miejsce na podium zajął Michał Karwowski (3h 2 min 7s) z Łodzi. Wśród pań najszybsza okazała się Dorota Gałuszka (3h 20min 54s) z Grudziądza, która wypracowała sobie aż 26 min przewagi nad kolejną zawodniczką – Anną Rzeźniczek (3h 46min 12s) z Kowalewa Pomorskiego. Jako trzecia na metę Camino Polaco Maratonu wbiegła Małgorzata Czaja z Wrocławia (3h 48min 19s). Pełne nieoficjalne wyniki są dostępne tutaj: http://sts-timing.pl/event/camino-polano-torun-2022/.

Na mecie dla każdego biegacze czekał wyjątkowy medal nawiązujący do symbolu Szlaku Jakubowego, którym jest muszla. Symbol ten jest charakterystyczny dla wszystkich Dróg Jakubowych w całej Europie. Wypełnienie medalu związane było ze startem oraz metą maratonu. Start honorowy biegu odbył się przy Ośrodku Chopinowskim w Szafarni, tj. miejscu letnich wakacji Fryderyka Chopina, a meta przy  Kościele pw. św. Jakuba – stąd wizerunek kompozytora i kościoła na medalu. Świątynia była jednym z ważniejszych punktów na trasie Camino Polaco. Dodatkowo w każdym pakiecie startowym na biegaczy czekała wyjątkowa koszulka z motywami Szlaku Jakubowego.

Przed startem dla zainteresowanych osób odbyło się również oprowadzanie z przewodnikiem po Ośrodku Chopinowskim w Szafarni. A o atmosferę na finiszu maratonu na scenie zadbało dwóch spikerów, w tym Conrado Moreno oraz dwa zespoły muzyczne, tj. „Ars Nova” Zespół Instrumentów Dawnych oraz Magda Anioł z zespołem. Dodatkowo biegacze i kibice oraz mieszkańcy Torunia, czy turyści mieli okazję obejrzeć m.in. wystawę zdjęć o Camino, która została wypożyczona z Ambasady Hiszpańskiej. Nie zabrakło również wystąpienia o Szlaku św. Jakuba przez członków Bractwa św. Jakuba, a także specjałów kulinarnych od zaangażowanych pań z Koła Gospodyń Wiejskich. Całości wydarzenia towarzyszył okazjonalny jarmark. Poza biegiem dla dzieci dla najmłodszych czekały również inne atrakcje i zajęcia kreatywne.

Organizatorem Camino Polaco Maratonu był Ośrodek Chopinowski w Szafarni wraz z Gminą Radomin. Współorganizatorem było Stowarzyszenie Run To Run.

Głównymi Sponsorami wydarzenia byli Nova Trading S.A., Nova Metale oraz Nicrometal S.A.