Praga 21.1 km – RunCzech gotowi do restartu!

W czasach kiedy świat ogarnięty jest pandemią organizatorzy RunCzech zafundowali biegaczom kilka projektów, które pozwoliły na uprawianie ich pasji. Ekipa zdecydowała również, że odbędzie się przynajmniej jeden ze sztandarowych, wielkoformatowych biegów, które wcześniej odbyć się nie mogły.

5 września miał odbyć się tradycyjnie rozgrywany o tej porze Grand Prix na 10km i 5km dla pań. W zamian za to RunCzech zaprezentuje bardzo szybki półmaraton z 35-osobową stawkę elity. Carlo Capalbo, przewodniczący komitetu organizacyjnego powiedział:

„Pandemia pozbawiła wspaniałych sportowców szansy na udział w imprezach biegowych na całym świecie. Pozbawiła ich możliwości rywalizacji i walki o doskonałe rezultaty. Postanowiliśmy zatem zorganizować coś niezwykle spektakularnego.”

Półmaraton odbędzie się w Lenta Park wokół, którego zawodnicy będą biegać. W sumie pokonają 16,5 okrążeń co złoży się na dystans 21,097km. Założenia są bardzo ambitne i dotyczą nawet próby bicia rekordów świata, które aktualnie wynoszą 58:30 wśród mężczyzn i 66:11 wśród kobiet w biegu wyłącznie dla płci pięknej bez udziału panów.

Mężczyźni i kobiety wystartują w oddzielnych grupach o nich porach. Ci pierwsi ruszą na trasę o 6:20, panie natomiast o 8:00. Oba spektakle będą transmitowane na żywo w telewizji czeskiej i
na cały świat.

Impreza będzie również poligonem doświadczalnym dla jednego z najważniejszych sponsorów RunCzech, marki Adidas. Będzie testowany nowy but adizero adios Pro , który opracowany został przy współpracy najlepszych zawodników.

„Mimo, że przez wielu sezon został spisany na straty, my chcemy pokazać, że jednak można zrobić coś wielkiego. I być może nasz półmaraton stanie się początkiem, swoistą iskrą, która zainspiruje innych organizatorów na całym świecie, że jak się bardzo chce to można mimo przeciwności dokonywać rzeczy wielkich” – powiedział Carlo Capalbo

To także znak nadziei. Organizacja takiej imprezy to sygnał, że Czechy mają się dobrze
na drodze do odbudowy po przestojach i są gotowe do ponownego rozruchu ekonomicznego, społecznego i sportowego. To sposób na przypomnienie ludziom, że jesteśmy w stanie raz na zawsze pokonać tę pandemię

Link do informatora imprezy:

RunCzech: Gotowi do powrotu!

Naszym celem w Czechach jest inspirowanie, motywowanie i organizowanie ludzi o różnych umiejętnościach i w różnym wieków, aby biegać, pobijać rekordy życiowe i rekordy świata oraz świętować każdy prywatny sukces.

W okresie, gdy wydarzenia na całym świecie są odwoływane lub przekładane, zespół RunCzech uważa, że to ich obywatelski obowiązek zapewnienia alternatywy dla swoich lojalnych biegaczy, zarówno zawodowców jak i amatorów. Właśnie dlatego nasz letni projekt „Česko běží dál” (Czechy nadal biegają) został powołany do życia. Projekt zawierający indywidualne wyzwania biegowe i imprezy alternatywne na lotniskach i w browarach .Kulminacją jest weekend z wielkim finałem.
Bieg o zachodzie słońca na 10 km, bieg śniadaniowy na 5 km i bieg rodzinny.

Kalendarz imprez świecił przez długi czas pustkami, imprezy RunCzech był również odwoływane, dlatego jesteśmy niezmiernie szczęśliwi, że uda nam się zorganizować półmaraton w Pradze.

Program Wielkiego Finału:

• Sobota, 5 września (data uzależniona jest od warunków pogodowych).
• Półmaraton tylko dla profesjonalnych zawodników.
• 16,5 okrążeń na szybkiej, płaskiej pętkli po 1,3 km każda. Trasa w Letna Park w Pradze.
• Osobny start dla 23 zawodników i 11 zawodniczek.
• Przewidywane godziny rozpoczęcia, +/- 30 minut, w zależności od pogody: 06:30 (mężczyźni) i 08:00 (kobiety).
• Cele sportowe dla mężczyzn: wyniki poniżej 58:30.
• Cele sportowe dla kobiet: Rekord świata w półmaratonie kobiet (bez udziału mężczyzn). Obecnie 1:06:11.
• Zawodnicy będą biegać w adizero adios Pro w ramach globalnej kampanii ochrony środowiska.
• Oprócz biegania po indywidualne osiągnięcia swoją obecność zaznaczy duży i bardzo szybki zespół RunCzech Racing.
• Transmisja na żywo w czeskiej telewizji i globalne transmisje online. Czeski komentarz Michała Dusika.
• Cały program jest zgodny z przepisami krajowymi i międzynarodowymi sportowo-instytucjonalnymi dotyczącymi zdrowia i bezpieczeństwa biegaczy oraz zdrowia publicznego.