Przedłużamy termin zapisów na największą imprezę dla długodystansowców

To już 22 raz, kiedy biegacze przebiegną wokół Jeziora Żywieckiego. Największa impreza dla długodystansowców zbliża się wielkimi krokami.

Zawodnicy 22. PKO Półmaratonu dookoła Jeziora Żywieckiego pod Patronatem Honorowym Marszałka Województwa Śląskiego Jakuba Chełstowskiego tradycyjnie wystartują 3 kwietnia o godz. 10:00 z żywieckiego Rynku, a następnie przemierzą najtrudniejszą i zarazem najbardziej atrakcyjną trasę w Polsce, aby zameldować się ponownie na Rynku. Półmaraton ten to już swego rodzaju biegowa tradycja, a do udziału w tegorocznej edycji zawodów zgłosiło się do tej pory blisko 1300 zawodników, którzy do pokonania mają 21 kilometrów i 97, 5 metra.

Zgodnie z regulaminem do dziś jest możliwość zapisów elektronicznych (do 25.03.2022 r.), ale mamy dobrą wiadomość termin ten został przedłużony do 1 kwietnia 2022 r. Dlatego zachęcamy wszystkich miłośników biegania do rejestrowania się i udziału w biegu.

Półmaraton Żywiecki jest pierwszym z sześciu biegów wchodzących w cykl imprez o nazwie PKO Korona Śląskich Półmaratonów, którego zakończenie odbędzie się w dniu 22 października 2022 r. podczas 8 PKO Półmaratonu Gliwickiego. Więcej szczegółów, będzie dostępna wkrótce na stronie https://www.pkokoronaslaska.pl/.

Jednocześnie półmaraton rozpocznie także cykl biegów „O Puchar Euroregionu Beskidy” (kolejny bieg to 12. Cieszyński Fortuna Bieg – 24 kwietnia oraz kończący cykl 22 maja 2022 r. 28. Bieg Fiata).

Rekordziści trasy:

• w kat. mężczyzn – Joel Maina Mwangi (Kenia) 01:06:01 (rekord z 2017 r.)
  • w kat. kobiet – Barsosio Stellah Jepnegetich (Kenia) 01:14:15 (rekord z 2016 r.)

Organizatorem biegu jest Starostwo Powiatowe w Żywcu. Więcej informacji na stronie https://www.halfmarathon.zywiec.pl/.

Sportowa Żywiecczyzna serdecznie zaprasza!