Przyszłoroczny – 42. Maraton Warszawski jako pierwszy maraton w Polsce weźmie udział w Abbott World Marathon Majors Wanda Age Group World Championships jako impreza kwalifikacyjna

„Fundacja Maraton Warszawski” i Abbott World Marathon Majors nawiązują współpracę w ramach Age Group World Ranking Series.

42. Maraton Warszawski został oficjalnym etapem kwalifikacyjnym do Mistrzostw Świata Abbott World Marathon Majors Wanda Age Group dla biegaczy w wieku 40+.

Maraton Warszawski począwszy od roku 2020 stanie się pierwszą imprezą maratońską w naszym kraju wyróżnioną jako oficjalne kwalifikacje do Mistrzostw Świata w kategorii wiekowej 40+. W poprzednim roku w tym elitarnym gronie znalazło się około 50 imprez ze wszystkich kontynentów, a finał zmagań Age Group World Championships będzie miała swoją inaugurację podczas Virgin Money Maratonu Londyńskiego w kwietniu 2020 roku. Kolejna edycja, w której udział bierze ponad 175 imprez na całym świecie, będzie też debiutem Maratonu Warszawskiego w ramach serii Abbott World Marathon Majors Wanda Age Group Wold Championships. Dzięki partnerstwu tak wielu, starannie wyselekcjonowanych, biegów, Mistrzostwa Świata Masters stają się prawdziwie globalną imprezą, której finał odbędzie się na wiosnę 2021 roku, a miasto organizator zostaną ogłoszone w przyszłym roku.

Jak zaznacza Tim Hadzima, dyrektor wykonawczy Abbott World Marathon Majors:
“Jesteśmy naprawdę podekscytowani ogromnym zainteresowaniem, z jakim maratony z całego świata odpowiedziały na nasze zaproszenie do współtworzenia AbbottWMM Wanda Age Group Rankings. Każdego roku ponad 125 tysięcy biegaczy powyżej 40. roku życia bierze udział w imprezach AbbottWMM, a dzięki naszemu nowemu systemowi kwalifikacji jeszcze więcej pasjonatów biegania stanie się częścią rodziny AbbottWMM. Od teraz zawodnicy będą mogli walczyć o mistrzowskie kwalifikacje uczestnicząc w imprezach na całym świecie, w wybranym przez siebie terminie. Naszym celem było zapewnienie pasjonatom biegania szansy na walkę o najwyższe laury, a dzięki nowym partnerom ta szansa jest większa niż kiedykolwiek”.

“Jesteśmy dumni z możliwości współpracy z naszymi partnerami, dzięki temu możemy wprowadzić biegi maratońskie z podziałem na kategorie wiekowe na wyższy poziom, a przy tym pokazać, jakimi wspaniałymi osiągnięciami mogą szczycić się nasi mistrzowie” – dodaje Tim Hadzima.

Prezes „Fundacji Maraton Warszawski” – Marek Tronina – podkreśla stały rozwój imprezy:
Maraton Warszawski od samego początku swojego istnienia był imprezą, która miała spopularyzować biegi maratońskie w naszym kraju. Z roku na rok wprowadzaliśmy coraz to nowe rozwiązania i udogodnienia, stale podwyższając poziom organizacyjny. Nawiązanie współpracy z Abbott World Marathon Majors to kolejny krok w dobrym kierunku.”

Zawodnicy będą rywalizować w przedziałach wiekowych: 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65-69,70-74,75-79,80+. Zawodnicy, którzy zdobędą największą liczbę punktów, otrzymają zaproszenia na mistrzostwa cyklu, które odbędą się w 2021 roku. Dokładny system punktacji oraz rankingi dostępne są na stronie: www.Abbottwmm.com