Rekord świata w półmaratonie

Długo oczekiwana 40. edycja Maratón Valencia Trinidad Alfonso EDP Elite Edition z nawiązką spełniła oczekiwania organizatorów i kibiców. Pały świetne wyniki zarówno w maratonie, jak i towarzyszącym mu półmaratonie. I właśnie wydarzenie na dystansie towarzyszącym przyćmiło wszystko. 57:32 Kenijczyka Kibiwotta Kandiego jest pierwszym wynikiem w historii półmaratonu poniżej 58 minut.

Fakt, że to Kandie ustanowił rekord nie było zaskoczeniem. Sponsorowany przez Adidasa zawodnik zanotował już w tym roku trzy półmaratony poniżej 59:00, dokonał tego jako pierwszy człowiek w historii. Poza tym zdobył srebro półmaratońskich mistrzostw świata w Gdyni.

Początkowe tempo było szybkie, nadawane przez Bravina Kipkogei Kiptoo, który 5km minął w kosmiczne 13:37. Kiptoo prowadził za sobą kilkuosobową grupę, w składzie której znaleźli się: Rhonex Kipruto, wspomniany Kandie, mistrz świata w półmaratonie Jacob Kiplimo, Philemon Kiplimo, Alexander Mutiso i Kelvin Kiptum. Ta grupa utrzymała się razem do 10 km mijając Teb punkt w 27:24!

Po 15km wskazania zegara wynosiły 41:10, a na czele była już szczuplejsza liczbowo grupa, z której odpadli Kiptoo i Kiptum. Kandie przyspieszył na 18 kilometrze, ale jak cień podążał Jacob Kiplimo, który po minięciu 19km przejął na chwilę inicjatywę. Ostatecznie to Kandie okazała się skuteczniejszy na finiszu zostawiając rywala 5 sekund za plecami. 57:32, nowy rekord świata!

„To jest moje wielkie osiągnięcie, nie tylko moje ale również całej Kenii” – powiedział Kandie w krótkim wywiadzie. Zarobił 100 000 za zwycięstwo i zejście poniżej bariery 58 minut. Jacob Kiplimo pobił rekord Ugandy, 57:37, a Rhonex Kipruto zapisał się jako najlepszy debiutant w historii 57:49. Na 4 miejscu zameldował się Mutiso, 57:59.

W półmaratonie kobiet było znacznie mniej dramatyzmu. Genzebe Dibaba z Etiopii, debiutująca na tymże dystansie odniosła zwycięstwo w 1:05:18. Sheila Chepkirui z Kenii była druga w 1:05:39, a Senbere Teferi z Etiopii trzecia w 1:05:51. Piąta na mecie Emily Sisson była bardzo rozczarowana, bo mimo iż uzyskała świetny wynik, 1:07:26 to zabrakło jej jednej sekundy do rekordu Ameryki Molly Huddle.

Półmaraton mężczyzn:

1. Kibiwott Kandie (KEN) 57:32
2. Jacob Kiplimo (UGA) 57:37
3. Rhonex Kipruto (KEN) 57:49
4. Alexander Mutiso (KEN) 57:59
5. Philemon Kiplimo (KEN) 58:11
6. Kelvin Kiptum (KEN) 58:42
7. Bravin Kiptoo (KEN) 59:37
8. Julien Wanders (SUI) 59:55

Półmaraton kobiet:

1. Genzebe Dibaba (ETH) 1:05:18
2. Sheila Chepkirui (KEN) 1:05:39
3. Senbere Teferi (ETH) 1:05:51
4. Dorcas Tuitoek (KEN) 1:07:18
5. Emily Sisson (USA) 1:07:26
6. Brenda Jepleting (KEN) 1:08:47

Na dystansie maratońskim długo nie było rozstrzygnięć, bo aż 4 zawodników biegło razem do 35km: Evans Chebet, Lawrence Cherono i Amos Kipruto z Kenii oraz Birhanu Legese z Etiopii. Na następnych 5 kilometrach Kipruto i Legese odpadli, a na czele pozostał Chebet i Cherono, którzy 5km między 35, a 40km pokonali w 14:24. Wszystko rozstrzygnęło się na ostatnich 800m. Kiedy wbiegali na niebieski dywan. Cherono potknął się nieco i stracił rytm. Błyskawicznie wykorzystał to Chebet, który po ostrym finiszu przekroczył linię mety na pierwszej pozycji w 2:03:00.

Wśród pań najlepszą okazała się Kenijka Peres Jepchirchir, dwukrotna mistrzyni świata w półmaratonie z 2016 i 2020 roku. Wynikiem 2:17:16 o ponad 6 minut poprawiła rekord życiowy. Sześć kobiet uporało się z barierą 2:20:00.

Maraton mężczyzn:

1. Evans Chebet (KEN) 2:03:00