Rotterdam Maraton 2021 – znamy oficjalną datę

Organizatorzy NN Marathon Rotterdam ogłosili, że przyszłoroczny maraton odbędzie się 24 października. Jest to zupełna nowość w historii imprezy, która do tej pory odbywała się wiosną.

„Nie chcemy składać biegaczom obietnic bez pokrycia i karmić wątpliwą nadzieją na zorganizowanie maratonu wiosną. Zdrowie jest wartością nadrzędną. Szanse na to, że będziemy mogli przeprowadzić imprezę w październiku są znacznie większe niż opcja wiosenna” – powiedział w wydanym oświadczeniu Mario Kadiks, organizator biegu.

W roku 2020 maraton miał pierwotnie odbyć się 5 kwietnia. Ze względu na koronawirusa został przełożony na 25 października. Ostatecznie kiedy sytuacja pandemiczna nie uległa poprawie, 20 lipca organizatorzy podjęli decyzję o odwołaniu imprezy w bieżącym roku.

W przyszłorocznym, jesiennym kalendarzu biegowym jest już bardzo tłoczno. Berlin, Boston, Chicago, Londyn, Nowy Jork, Tokio i Rotterdam zaplanowane są na jesień. Oficjalnej daty nie podał jeszcze Maraton Bostoński.