„Rozbiegani” w górach, czyli radiowa Czwórka na Etapowej Triadzie w krościenku

Najbliższy weekend dla miłośników biegania oznacza tylko jedno: Festiwal Biegów Górskich „Etapowa Triada”. To dwudniowy bieg etapowy po szlakach Gorców, Pienin i Beskidu Sądeckiego. Tych, którzy nie będą mogli pobiec, ale chcą pokibicować uczestnikom lub przygotować się na kolejne zawody, Czwórka zaprasza do słuchania relacji z Krościenka nad Dunajcem.

Bieganie etapowe to coś więcej niż zwykłe bieganie. Triada polega na ukończeniu wszystkich trzech biegów, w trzech różnych pasmach górskich, pomiędzy którymi leży Krościenko nad Dunajcem. Długość poszczególnych biegów zależy od wybrania dystansu łącznego: intro (34 km), ultra (54 km) lub super ultra (75 km). Każdy etap przebiega w innym paśmie – sobotnia poranna rywalizacja odbędzie się na szlaku Gorców, wieczorna – Pienin, a niedzielna – Beskidu Sądeckiego.

Czwórka będzie relacjonować przebieg tych zawodów. Specjalnie, sobotnie wydanie programu „Rozbiegani” (4 lipca o godz. 13.00) Karina Terzoni i Szymon Jaworski poświęcą m.in. przygotowaniom do biegów: co zapakować do plecaka na wypadek każdej – często kapryśnej – pogody w górach i jak przetestować sprzęt przed biegiem, by uniknąć później niespodzianek. Nie zabraknie także praktycznych informacji na temat zasad bezpiecznego biegania w czasie epidemii.

Relacje z Triady pojawią się także w sobotnich programach: „Sobotologia” i „Pasjonauci”.

Czwórki można słuchać w Internecie, w systemie DAB+ i w urządzeniach mobilnych z systemem iOS oraz Android przez nową aplikację Polskie Radio.