Ruszyły zapisy – Silesia Marathon i Ultra Silesia Marathon 2020

Po chwili odpoczynku pora zaczynać przygotowania do kolejnych biegowych wyzwań, jakie czekają nas w 2020 roku. Potrzebujecie motywacji do pracy nad swoją formą? Jeśli tak, organizatorzy Silesia Marathon wychodzą Wam naprzeciw, bo już teraz możecie zapisać się na 12. edycję Silesia Marathon lub 2. edycję Ultra Silesia Marathon i z tą myślą wbiec w kolejny sezon treningowych zmagań.

2019.10.06 Chorzow Stadion Slaski
Lekkoatletyka biegi maraton polmaraton ultramaraton
XI Silesia Marathon
Foto Lukasz Laskowski / PressFocus

Nadchodząca edycja zawodów rozegrana zostanie 4 października 2020 roku. Za nieco ponad 300 dni znów będziecie mogli pokonać jedyną w swoim rodzaju trasę prowadzącą przez 4 śląskie miasta i finiszować na wspaniałej bieżni Stadionu Śląskiego – mecie, jaką nie może pochwalić się żaden inny bieg w Polsce.

Na start zapisów przygotowano dla Was pakiety w atrakcyjnych cenach. Do 12 stycznia za udział w maratonie zapłacicie jedynie 75 zł., natomiast opłata za uczestnictwo w ultramaratonie do 31 maja wynosić będzie 120 zł.

Limity numerów startowych pozostają bez zmian, a co za tym idzie w maratonie udział wziąć może 4000 zawodników, natomiast z 50. kilometrowym ultramaratonem zmierzyć się ma szansę 300 śmiałków.

Tak samo jak w ubiegłej edycji, tak i w nadchodzącej biuro zawodów, start i meta biegów zlokalizowane będą na terenie Stadionu Śląskiego. Gwarantuje Wam to pełen komfortu udział w zawodach, a także wygodę dla kibiców i Waszych najbliższych, którzy przyjadą, by dopingować swoich bohaterów.

Jak co roku możecie liczyć na docenianą przez Was sprawną organizację biegu i jego wyjątkową oprawę. Wszystko to po to, aby uczestnictwo w Silesia Marathon było dla Was wydarzeniem niezapomnianym, pełnym pozytywnych wrażeń – prawdziwym biegowym świętem.

W nadchodzącej edycji Silesia Marathon wprowadzono kilka udogodnień. Jednym z nich jest możliwość przenoszenia opłaty startowej na innego uczestnika. Czas na ewentualne dokonanie takiej zmiany będziecie mieli do 31 sierpnia 2020 r. Po szczegółowy opis przeprowadzenia tej procedury odsyłamy Was do regulaminu.

06.10.2019 – Chorzow .
Silesia Marathon 2019 .
Fot. Dawid Markysz / EDYTOR.net

Nie zwlekajcie z decyzją o starcie! Zapiszcie się już dziś!
Pełne regulaminy biegów dostępne są na stronie www.silesiamarathon.pl

Triada Biegowa Powstań Śląskich – nie zwalniamy tempa!

Przed nami drugi etap rywalizacji w ramach Triady Biegowej Powstań Śląskich. Nie zaliczyłeś startu 2019 roku? Nic straconego. Nadal masz szansę wziąć udział w wyzwaniu!
Na lata 2019-2021 przypadają obchody setnej rocznicy Powstań Śląskich. Chcąc włączyć się w celebrację tej ważnej dla naszego regionu rocznicy, organizatorzy Silesia Marathon stworzyli dedykowaną powstaniom triadę biegową, będącą ważnym elementem obchodów stulecia śląskich zrywów narodowowyzwoleńczych. Partnerem projektu jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.
W roku 2020 rozpoczynamy drugą edycję Triady Biegowej Powstań Śląskich. Wszystkim, którzy przystąpili do pierwszego etapu zmagań, serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszej walce! Jeśli natomiast nie udało Wam się wystartować w żadnym z naszych biegów w roku 2019, nic straconego. Nadal macie szansę zostać zdobywcami Triady Biegowej Powstań Śląskich. Wystarczy, że w dwóch pozostałych latach rywalizacji (2020 i 2021 r.) zaliczycie trzy starty w biegach organizowanych przez fundację Silesia Pro Activ. Każdy, nawet początkujący biegacz, ma szansę otrzymać to wyróżnienie. Warunkiem koniecznym jest, aby minimum jednym z trzech wybranych dystansów był bieg nie krótszy niż półmaraton. W zależności od liczby zdobytych przez 3 lub 2 lata kilometrów uczestnicy otrzymają jedną z trzech nagród:
trofeum złote – za pokonanie min. 100 km
trofeum srebrne – za pokonanie min. 50 km
trofeum brązowe – za pokonanie min. 25 km
Biegami, które wchodzą w skład Triady Biegowej Powstań Śląskich są: Silesia Marathon, Silesia Półmaraton, Ultra Silesia Marathon, Mini Silesia Marathon.

Zawodnicy, którzy ukończą Triadę Biegową Powstań Śląskich, będą mogli wnioskować o przyznanie pamiątkowego trofeum po ogłoszeniu oficjalnych wyników ostatniego biegu wchodzącego w skład TBPŚ w 2021 roku.

Zawody jak zawsze rozgrywane będą w sercu Śląska, a trasy biegów prowadzić będą tradycyjnie przez Chorzów, Katowice, Siemianowice Śląskie i Mysłowice.
Szczegółowe informacje na temat Triady Biegowej Powstań Śląskich dostępne są w regulaminie na stronie triadabiegowa.pl
Informacje dotyczące biegów wchodzących w skład TBPŚ dostępne są w ich regulaminach.