Seria SuperHalfs odłożona w czasie ze względu na COVID-19

EPD Lizbona Półmaraton i Sportisimo Praga Półmaraton zostały odwołane. Imprezy mające odbyć się w marcu zablokowała globalna pandemia koronawirusa. Aby powstrzymać rozprzestrzenianie się COVID-19 podjęto działania związane z odwoływaniem imprez masowych. Zgodnie z wytycznymi rządów oraz organizacji do spraw zdrowia imprezy masowe nie mogą się odbywać.

Organizatorzy ustalili również nową datę rozgrywania półmaratonów w Lizbonie i Pradze. Biegi odbędą się 6 września b.r. Organizatorzy obydwu imprez będą kontaktować się ze wszystkimi zgłoszonymi uczestnikami w celu zapewnienia im niezbędnych informacji.

Nie tylko biegacze, ale również całe społeczeństwo i systemy opieki zdrowotnej na świecie stoją przed poważnymi wyzwaniami w najbliższych dniach i tygodniach. Niestety nie udało się znaleźć rozwiązań, które byłoby optymalne dla wszystkich biegaczy, firm eventowych i samorządów w związku z planowaniem jesiennego kalendarza imprez. Napięty harmonogram powoduje wiele terminowych konfliktów.

Mamy nadzieję, że nie będzie miało to jednak wpływu na frekwencję biorąc chociażby pod uwagę fakt, że terminy Pragi i Lizbony również w marcu były bardzo blisko siebie. Poza tym na ukończenie serii SuperHalfs zawodnicy mają trzy lata począwszy od zaliczenia pierwszego biegu. Zatem nowe daty nie powinny być przeszkodą w drodze po tytuł SuperBiegacza (SuoperRunner). Oczywiście nie uda się tego zrobić w ciągu 12 miesięcy, a byli tacy uczestnicy, którzy mieli takie właśnie plany.

Geoffrey Kamworor is pictured as he breaks the Official Half Marathon World Record during the 2019 Copenhagen Half Marathon in Denmark