Silesia Marathon, Śląskie 1921-2021 – ruszyły zapisy!

Początek roku to czas, w którym wielu biegaczy obiera sobie cele na nadchodzący sezon. Wychodząc naprzeciw ich sportowym planom, a także chcąc wzmocnić w nich motywację do treningów, organizator Silesia Marathon uruchomił zapisy na wszystkie 3 dystanse rozgrywane w ramach tegorocznej imprezy, która odbędzie się 3 października. Za nieco ponad 8 miesięcy biegacze znów będą mogli pokonać wyjątkową trasę prowadzącą przez największe śląskie miasta i finiszować na wspaniałej bieżni Stadionu Śląskiego – mecie, o jakiej marzy każdy pasjonat biegania.

Po ubiegłorocznym sukcesie, jakim niewątpliwie było zorganizowanie bezpiecznego, ale i największego maratonu w Polsce, ambicje organizatorów nie maleją. W bieżącym roku jednym z ich głównych celów jest powtórzenie tego dokonania – tym razem jednak, jak mają nadzieję, w rzeczywistości bez pandemii. Przygotowując się na rekord frekwencyjny, zwiększone zostały limity numerów startowych. W 2021 roku w maratonie udział wziąć może 5000 zawodników, w półmaratonie pobiec ma możliwość 8000 osób, natomiast z 50- kilometrowym ultramaratonem zmierzyć się ma szansę już nie 300, a aż 1000 śmiałków. Zapisy drogą elektroniczną będą prowadzone do 15 września.

Zmianie nie ulega lokalizacja startu i mety biegów, które znajdować będą się na terenie Stadionu Śląskiego. Gwarantuje to komfortowy udział w wydarzeniu, a także wygodę dla kibiców, którzy przyjadą, by dopingować swoich bohaterów w sportowych zmaganiach. Ci, którzy zdecydują się na start w zawodach, jak zawsze mogą być pewni, że organizator dołoży wszelkich starań, by impreza przebiegła sprawnie, a udział w niej był pełen pozytywnych emocji.

Do 12 lutego uczestnicy mają możliwość skorzystania z promocji, w ramach której mogą zarejestrować się na wybrany dystans w jednakowej cenie 80 zł. Do wyboru są jak zawsze: Silesia Marathon, Silesia Półmaraton i Silesia Ultramarathon.

Link do strony: https://silesiamarathon.pl
Link do zapisów: https://silesiamarathon.pl/rejestracja/#/

Silesia Marathon Club

Planujesz zakup swoich pierwszych biegowych butów, a może jesteś biegaczem, który ma za sobą kilka startów w biegach ulicznych. Biegasz od 2-3 lat, a może jesteś już doświadczonym maratończykiem, który przebiegł kilkanaście tysięcy kilometrów. To dla was, pasjonatów biegania i sympatyków Silesia Marathon stworzony został Silesia Marathon Club.

Przez 12 lat Silesia Marathon towarzyszą pojedyncze osoby i grupy biegowe utożsamiające się z imprezą. Siłą Silesia Marathon jest świetna atmosfera, którą tworzą ludzie przesiąknięci pasją biegania. Wsłuchując się w ich potrzeby, do życia powołany został Silesia Marathon Club – miejsce, w którym będzie mógł odnaleźć się każdy sympatyk biegu. Nieważne, czy stawiasz pierwsze biegowe kroki, czy zaliczyłeś kilka startów. Silesia Marathon Club pomoże ci w lepszym przygotowaniu się do realizacji Twoich sportowych planów. To przestrzeń, w której twórcy śląskiego biegu dzielić się będą doświadczeniem i wiedzą. Przystępując do Silesia Marathon Club przyczynisz się do rozwoju Silesia Marathon, mając realny wpływ na kształt tego wydarzenia.

Więcej informacji:

Silesia Marathon jest jedynym w Polsce i Europie biegiem maratońskim prowadzonym ulicami czterech miast (Katowice, Mysłowice, Siemianowice Śląskie i Chorzów). To największa impreza biegowa na Śląsku i jednocześnie jeden z największych maratonów w Polsce.

Od pierwszej edycji Silesia Marathon jest ściśle związany z Parkiem Śląskim, jednym z najlepszych w naszym regionie miejsc do biegania i trenowania. To właśnie na terenie Parku 13 lat temu rozpoczęła się historia śląskiego biegu. Od kilku lat zaś zawodnicy Silesia Marathon pokonują w Parku Śląskim ostatnie kilometry swojego dystansu, finiszując na bieżni Stadionu Śląskiego – Narodowego Stadionu Lekkoatletycznego.

Ostatnie edycje biegu odbyły się przy wsparciu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego. Dzięki współpracy z władzami Województwa Śląskiego Silesia Marathon przeżywa prawdziwy rozkwit, mając tym samym szansę stać się czołową polską imprezą sportową.