Wiadomość od dyrektora Virgin Money London Marathon Hugha Brashera

Drodzy biegacze,

Mam nadzieję, że ostatnie trudne miesiące były dla Was łaskawe i przetrwaliście je w pełni zdrowia. Zapewne wielu z Was już wie lubi się dowie, że biegi Great North Run zostały odwołane. W związku z tym pojawiły się spekulacje, że Virgin Money Marathon zostanie również odwołany. Ale tak nie jest.

Oczywistym jest fakt, że organizatorzy wszystkich imprez biegowych stanęli w obliczu nowych wyzwań. A te dotyczą m.in.: zagęszczenia biegaczy w strefie startu, ilości kibiców na trasie, opieki medycznej dla uczestników, sposobu wydawania napojów i całej skomplikowanej logistyki. Zespół London Marathon Events opracował innowacyjne metody mające na celu możliwość przeprowadzenia imprezy przy zachowaniu dystansu społecznego.

Współpracowaliśmy również z innymi organizatorami imprez masowych w Wielkiej Brytanii, w tym z Great Run Company i Human Race, aby przedstawić Rządowi Wielkiej Brytanii projekt zawierający zalecenia i procedury dotyczące tego, w jaki sposób biegi mogą powrócić.

Obecnie pozostało nieco ponad 15 tygodni przed planowaną datą 40. edycji Maratonu Londyńskiego, który został zaplanowany na niedzielę 4 października. Gdyby przełożyć tą relację czasową na naszą pierwotną datą, obecnie jest tak jakbyśmy funkcjonowali w pierwszym tygodniu stycznia. Jest jeszcze dużo czasu na trening i nie ma konieczności, aby być obecnie w jakiejś nadzwyczajnej formie.

Nadal nie wiemy czy maraton odbędzie się na pewno. Czy do 4 października zniesione zostaną restrykcje. Napływające ze świata wieści są nadzwyczajnie skrajne. Z jednej strony słyszymy pozytywne informacje, z drugiej dramatyczne. Mamy jednak nadzieję, że do października świat znajdzie sposób na Covid-19 i znów będziemy cieszyć się bieganiem bez skrępowania.

Aktualnie skupmy się na zdrowiu swoim i najbliższych. Na swoim bieganiu, bo bieganie może dać wyłącznie pozytywne skutki dotyczące zdrowia i fizycznego i psychicznego. Mogę zapewnić, że każda decyzja, którą podejmiemy do 4 października zostanie ustalona zgodnie z naszymi wartościami i odpowiedzialnością wobec naszych biegaczy, naszych organizacji charytatywnych, naszych sponsorów, naszych wolontariuszy, naszych lekarzy, naszych społeczności i naszego miasta .

Nieco ponad 40 lat temu, 26 października 1979 roku, mój ojciec Chris Brasher, współzałożyciel Maratonu londyńskiego, takimi słowami rozpoczął artykuł w tygodniku „The Observer”:

Aby uwierzyć w tę historię, musisz uwierzyć, że wszyscy ludzie powinni być jedną radosną rodziną pracującą razem, śmiejącą się razem, dokonującą rzeczy zdawałoby się niemożliwych…

Te słowa dały początek wielkiej przygodzie pod nazwą Maraton Londyński.

Według niektórych to co chcemy zrobić 4 października jest niemożliwe, ale my nie tracimy nadziei. 40 edycja powinna pokazać wielkie wartości i dać do zrozumienia, że zachowanie człowieczeństwa w każdej sytuacji jest sprawą nadrzędną.

Osobiście nie mogę się doczekać tego dnia. Skontaktujemy się ponownie 28 lipca.

Hugh Brasher

Dbajcie o siebie.

Serdeczne życzenia przesyła również cały zespół organizacyjny Maratonu Londyńskiego.

Naszą misją jest inspirować do aktywności fizycznej
Nasze najważniejsze cele:
– Dobra zabawa, poczucie radości i eksponowanie osiągnięć naszych biegaczy w tych niespokojnych czasach
– Scalenie ludzi w jedną rodzinę, która w tych czasach powinna działać wspólnie
– Inspirowanie do biegania jeszcze większych mas ludzi
– Maksymalizowanie przychodów organizacji charytatywnych
– Poprawianie jakości biegów długich w Wielkiej Brytanii
– Zbiórka pieniędzy na obiekty rekreacyjne w Londynie i innych miastach Wielkiej Brytanii
– Pomoc branży turystycznej w Londynie i Surrey
– Wykazanie poprzez imprezy biegowe, że Wielka Brytania to wspaniały kraj
– Inspirowanie i wdrażanie nowych pomysłów na płaszczyźnie organizacyjnej