Wiele dobrych powodów do przybycia! Bądź z nami ponownie 30 października – Mainova Frankfurt Maraton 2022

Trasa: szybka. Atmosfera wzdłuż trasy: fantastyczna. Finisz: olśniewający.

39. edycję Mainova Frankfurt Maratonu zaplanowano na 30 października 2022 roku. Ponownie będzie to bardzo wyjątkowe biegowe przeżycie. Każdego roku płaska trasa sprzyja uzyskiwaniu najlepszych czasów przez elitę i amatorów, jest pomocna dla zawodników, którzy łamią trzy albo i sześć godzin. Średni czas uzyskany przez wyszystkich biegaczy wynosi tu mniej niż magiczne cztery godziny, co czyni z Mainova Frankfurt Maratonu najszybszy bieg maratoński dla amatorów w Niemczech. Trasa wiedzie zjawiskowo, pośród lasu drapaczy chmur, zbudowanych wzdłuż rzeki Men. Biegaczom towarzyszy wyjątkowy pejzaż centrum bankowego na tle nieba, co tylko potwierdza, że prawdą jest motto imprezy: #runtheskyline. Zespoły i sceny, prezenterzy i muzyka budują atmosferę. Ponad 25 tysięcy sportowców w ciągu biegowego weekendu – w tym przeszło 10 tysięcy na trasie maratońskiej, a także setki tysięcy uczestników największego ulicznego festiwalu we Frankfurcie. Dla wielu Mainova Frankfurt Maraton, odbywający się w ostatnią niedzielę października, to wielki finał całorocznego wysiłku. Najstarszy niemiecki maraton miejski znów szczęśliwie poprowadzi uczestników przez czerwony dywan w sali Festhalle, gdzie znajdzie się linia mety i gdzie spełnią się marzenia biegaczy.

Tak zwany frankfurcki “Gudd Stubb”, czyli hala wystawowa w centrum miasta, jest prawdopodobnie najbardziej zjawiskowym miejscem na finisz w całym świecie. Atmosfera podczas sprinterskich końcówek, uskutecznianych przez uczestników Mainova Frankfurt Maratonu jest przytłaczająca. To już stało się tradycją. Tu są najlepsze warunki do kontynuacji okraszonej sukcesami historii minionych lat. Udowodniona została myśl dyrektora biegu we Frankfurcie, Jo Schindlera, aby podarować najlepszym, ale i pozostałym biegaczom coś w rodzaju teatru. To staje się możliwe. We Frankfurcie, zrównoważona symbioza tych elementów została odnaleziona.

Maratońskie miasteczko w centrum wystawowym zostanie otwarte w piątek. Będzie tam wiele atrakcji dla przybyłych. Informacje, a także stanowiska sprzedażowe, skoncentrowane na bieganiu będą otwarte do niedzieli włącznie – to Eldorado dla biegaczy i osób im towarzyszących. Najsmaczniej będzie podczas Fattoria La Vialla, czyli sobotniego Toscana Pasta Party. Wokół centrum targowego i wystawienniczej hali, ludzie w biegowych butach będą dominowali przez ten jeden weekend w roku.

Poza tym wszystkim Mainova Frankfurt Maraton to najbardziej zielony bieg maratoński na terenie Niemiec. Organizatorzy uzyskali ów tytuł w ostatnich latach dzięki wielu innowacyjnym aktywnościom. Podczas imprezy ochrona przyrody to między innymi promowanie koncepcji walki z odpadami, jak również kwestii pozyskiwania energii oraz świadomości zagrożeń wynikłych z nadmiernej emisji dwutlenku węgla. W 2014 roku Mainova Frankfurt Maraton został nazwany najbardziej zielonym maratonem na świecie. Tytuł przyznało Międzynarodowe Stowarzyszenie Maratonów i Biegów Ulicznych (AIMS). Ta myśl jest przerabiana i rozwijana przez organizatora każdego roku.

Na tych, którzy (jeszcze) nie ufają swoim siłom i nie chcą się mierzyć z dystansem 42 kilometrów i 195 metrów, czeka sztafeta maratońska, złożona z czterech zawodników. A jeżeli ktoś woli się zrelaksować na 5-kilometrowym dystansie, który przebiegnie także wiele znanych i dobrze kojarzonych postaci na zamkniętych drogach dzień przed maratonem, może po prostu pokazać się w odpowiednim czasie na starcie biegu Brezellauf, wspieranego przez interAir.

Minimaraton oraz bieg Struwwelpeter to propozycje dla kochających bieganie dzieci od 5. do 17. roku życia. Najmłodsi pobiegną także na frankfurckim dywanie wewnątrz wyjątkowego biegowego centrum.

1. Mainova Frankfurt Maraton jeszcze raz chce być niezapomnianym przeżyciem dla całych rodzin biegaczy. Przez lata popularność tej imprezy potrwierdziło biegowe środowisko, które nadało mu tytuł najpopularniejszego miejskiego maratonu w Niemczech. To atrakcja, której nie powinno się odpuścić.

Więcej informacji i możliwość dokonania internetowej rejestracji na stronie www.frankfurt-marathon.com .