Wings for Life: Niepełnosprawni pobiegną w egzoszkieletach dla tych, którzy nie mogą

To będzie niezwykły bieg. Tym razem to meta będzie goniła biegaczy, a tysiące uczestników w Polsce i setki tysięcy na świecie pobiegną dla pacjentów z urazami rdzenia kręgowego. Wydawałoby się, że ci ostatni na udział w biegu nie mają szans. A jednak! Dzięki egzoszkieletom Ekso Bionics w kilku miastach Polski i w Niemczech pobiegną też sami niepełnosprawni. Ze względu na pandemię, całe wydarzenie już w tę niedzielę (9 maja), o godz.13:00 będzie można śledzić w internecie, na kanale YouTube Technomex oraz na Facebooku.

Czasami w jednej chwili nasze codzienne problemy tracą na znaczeniu. Po wypadkach lub poważnych kontuzjach, priorytetem na długie lata albo do końca życia staje się rehabilitacja. Urazy rdzenia kręgowego w Polsce odnosi rocznie nawet 1000 osób. Z dnia na dzień przestają chodzić, czuć. Jedną z metod rehabilitacji, która może dać szansę na powrót do normalności, jest egzoszkielet. To bioniczny szkielet zewnętrzny – konstrukcja, która osobom z niedowładem lub porażeniem kończyn, otwiera drogę do wstania i naturalnego poruszania się. Dzięki niemu na nowo mogą uczyć się chodzić. A ci najbardziej waleczni – nawet przebyć symboliczny dystans podczas globalnego biegu Wings for Life.

Złamał kręgosłup – sam nie dał się “złamać”

Jedną z takich ambitnych osób jest Łukasz Kosiara, były żołnierz 6. Brygady Powietrznodesantowej. Jeden skok do wody 3,5 roku temu złamał mu kręgosłup i na zawsze zmienił życie. Dzięki innowacyjnym metodom rehabilitacji w Instytucie Badawczym Osób po Urazie Rdzenia Kręgowego w Uzdrowisku Kamień Pomorski i urządzeniom takim, jak egzoszkielet, każdego dnia może walczyć o osiągnięcie maksymalnej możliwej sprawności. “Wierzę, że dzięki takim inicjatywom jakość życia osób po urazie rdzenia kręgowego poprawi się” – tłumaczy waleczny zawodnik klubu Dragon Kraków Paraboxing.

Łukasz Kosiara, uczestnik Wings for Life 2021 z Uzdrowiska Kamień Pomorski
Pierwszy krok

Pan Krzysztof ma 37 lat. W 2012 roku upadek z wysokości sprawił, że od tamtego czasu nie chodzi. “Staram się wykorzystywać wszystkie możliwości rehabilitacji. Mój udział w projekcie z użyciem egzoszkieletu to świetne rozwiązanie. Mam nadzieję, że nowoczesna forma rehabilitacji będzie pierwszym krokiem do wstania z wózka” – deklaruje podopieczny Uzdrowiska Horyniec-Zdrój.

Wings for Life: Niepełnosprawni “pobiegną” po raz czwarty

Światowy bieg Wings for Life odbywa się od 2014 roku. W tegorocznej edycji będzie można wystartować w ponad 130 miastach globu. Firma Technomex wraz z partnerami umożliwia pokonanie symbolicznego dystansu pacjentom z uszkodzonym rdzeniem kręgowym już po raz czwarty, z wykorzystaniem egzoszkieletu do rehabilitacji Ekso Bionics. W ogólnym rozrachunku po raz 8. meta będzie goniła biegaczy przy pomocy dedykowanej aplikacji. Tysiące uczestników w Polsce będą uciekać przed goniącym ich “Kapitanem Wąsem”, czyli Adamem Małyszem. Wszystkie środki zebrane podczas biegu przeznaczone zostaną na badania pacjentów z urazami rdzenia kręgowego.

Oglądaj online!

Po ubiegłorocznej przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa, biegacze znowu staną na starcie. Tym razem jednak kibicować będzie można im nietypowo, bo przez Internet – na kanale YouTube Technomex i na Facebooku. Niedzielna transmisja rozpocznie się o 13.00 i potrwa godzinę.

Osoby z urazami rdzenia kręgowego dołączą do biegu w 5 polskich lokalizacjach – będą to Budy Głogowskie k. Rzeszowa, Gliwice, Horyniec-Zdrój, Kamień Pomorski i Poznań. Międzynarodowego charakteru przedsięwzięciu nadaje także start pacjenta z Niemiec.

Patronat nad udziałem niepełnosprawnych uczestników w egzoszkieletach Ekso Bionics firmy Technomex, objął Polski Komitet Paraolimpijski. Partnerami wydarzenia są Uzdrowisko Horyniec, X-Rehab Gliwickie Centrum Rehabilitacji, Dom Opieki Medycznej i Seniora Donum Corde, Uzdrowisko Kamień Pomorski i X-Rehab Rehabilitacja Poznań.

KONTAKT:

Wojciech Jania