XXXVIII Otwarty Bieg Przełajowy o „Puchar Leśny” pamięci Tomasza Hopfera

Na jeden dzień ponownie Obliwice stały się ogólnopolską stolicą biegów przełajowych. Na sześć kilometrów wygrał Emil Dobrowolski, a w Międzynarodowej mili ROL LAND Obliwice Łukasz Kujawskiego.

Do tegorocznej rywalizacji w XXXVIII Ogólnopolskim Otwartym Biegu Przełajowym o Puchar Leśny im. Tomasza Hopfera (polski dziennikarz sportowy, popularny komentator TVP, osobowość telewizyjna, a także lekkoatleta, inicjator telewizyjnej akcji „Bieg po zdrowie”, twórca Maratonu Warszawskiego – początkowo pod nazwą Maraton Pokoju, zmarł w grudniu 1982 r., miał 47 lat) w Obliwicach (gmina Nowa Wieś Lęborska) przystąpiło 136 osób.

W powiecie lęborskim od wielu lat sporo mężczyzn i kobiet traktuje bieganie jako formę ruchu zdrowotnego i relaksu. Niektórzy bardzo chętnie biorą udział w biegowych imprezach organizowanych przez Krzysztofa Pruszaka, prezesa Fundacji Ekologiczno-Sportowej im. Tomasza Hopfera.

Biegowe zmagania odbywały się w sympatycznej i sportowej atmosferze. Pogoda była bardzo zmienna (świeciło słońce i od czasu do czasu padał deszcz). Na dystansie sześciu kilometrów dominowali faworyci. Pierwszy na mecie zameldował się Emil Dobrowolski (Ekonomik Maratończyk Lębork). Drugi był Grzegorz Ebel (LKB im. Braci Petk Lębork). Obaj mieli czas 21.35 min. Trzeci był Łukasz Kujawski (Żukowo) – 21.37 min. Dalsza kolejność: 4. Grzegorz Kujawski (Puck) – 22.02 min, 5. Arkadiusz Połeć (Gdynia) -22.08min, 6. Piotr Pobłocki (Ekonomik Maratończyk) – 22.24 min. Ze stawki kobiet zwyciężyła Katarzyna Pobłocka-Głogowska (Ekonomik Maratończyk) – 25.51 min. Drugie miejsce zajęła Natalia Ruchlewicz (Sztum) -26.42 mi. Trzecia przybiegła Ewa Kępka (Wejherowo) – 27.23 min.

Dałem z siebie maksa. Przegrałem na taśmie o przysłowiowego włosa, ale i tak jestem zadowolony z drugiego miejscawyznał Grzegorz Ebel.

XIII Międzynarodowa Mila Rol Land, która poświęcona była pamięci olimpijczyka Piotra Gładkiego, zakończyła się triumfem Łukasza Kujawskiego. Dystans 1609 m przebiegł on w 4.32 min i otrzymał nagrodę pieniężną 1000 zł. Drugi był Ebel – 4.33.min, a trzeci – Dobrowolski -4.35 mon.

W biegach młodzieżowych frekwencja byłą mniejsza (50 osób). Zwycięzcami zostali – rocznik 2007 i młodsi: Michał Klawikowski (Leśnice) i Michalina Żmija (LKB im. Braci Petk); roczniki 2044-2006: Jakub Pieniążek i Sandra Gołabek ( oboje LKB im. Braci Petk).
XVI Ogólnopolski Bieg Sołtysów pamięci Jana Pawła II na dystansie 600 m wygrała Anna Sobocińska-Witkowska z Siemirowic. W biegu VIP-ów zwyciężył Radosław Wiśniewski (radny gminy Nowa Wieś Lęborska).

Między biegiem przełajowym, a startem na milę Komentator Edward Nagórski wspólnie z całą bracią zawodniczą złożył hołd Aleksandrowi Apanowiczowi Działaczowi Sportowemu ostatniego ćwierćwiecza Naszego Regionu, który wielokrotnie obsługiwał Mistrza Polski Weteranów w Maratonie Ekologicznym.

Wyniki oficjalne – Obliwice 2020 III

Obilwicki teren przeobraził się już w ścieżkę przyrodniczą opracowaną przez doktora inżyniera Jana Dudę. Na terenie enklawy Obliwice powstał Nordic Walking Park z trzema trasami. Dzień wcześniej to jest sierpnia odbyły się zawody w ramach cyklu VIII Grand Prix Nordic Walking Nowa Wieś Lęborska 2020 – Zielona Trasa Nordic Walking – Obliwice – Zdobywamy Saharę – 7,7 km
Sponsorów było kilkudziesięciu, a wśród nich byli: Gmina Nowa Wieś Lęborska, Starostwo Powiatowe, Farm Frites Poland S.A., Miasto Lębork, Firma BNA Polska, Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, Przedsiębiorstwo Budowlane Wójcik, Fundacja Ekologiczno-Sportowa imienia Tomasza Hopfera, Fundacja RECKAL oraz całe grono kilkudziesięciu sponsorów i organizatorów, którym serdecznie dziękujemy.

Lista sponsorów Obliwice 2020

Impreza po raz kolejny udała się i dziękuje wszystkim, którzy pomogli w organizacjipowiedział pomysłodawca i główny organizator Krzysztof Pruszak, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Nowej Wsi Lęborskiej.

Korespondent Sportowy – Krzysztof Niekrasz
Dyrektor Biura Zawodów -Edward Nagórski