YES I KEN! – Bieg Ursynowa już w najbliższą sobotę

Już po raz 13 biegacze pobiegną główną arterią Ursynowa – al. Komisji Edukacji Narodowej. Bieg Ursynowa na dystansie 5 kilometrów wystartuje w sobotę 15 czerwca o godzinie 10:00.

W ramach Biegu Ursynowa odbędą się Mistrzostwa Polski mężczyzn z bardzo mocną stawką czołowych biegaczy. Na liście startowej znajdują się takie nazwiska, jak: 3-krotny uczestnik igrzysk olimpijskich i aktualny rekordzista Polski w maratonie – Henryk Szost, obrońca tytułu i wielokrotny reprezentant Polski – Yared Shegumo oraz wschodzące gwiazdy biegów Emil Dobrowolski, Artur Olejarz oraz Jakub Nowak. Także wśród pań zapowiada się zacięta rywalizacja. Faworytką będzie Izabela Trzaskalska, która powalczy także o nowy rekord życiowy, który osiągnęła niespełna 2 tygodnie temu – 16:02 minuty! W walce o zwycięstwo powinna się także liczyć będąca w dobrej formie Ewa Jagielska (16:39) oraz Anna Szyszka (rekord 16:55).

Bieg Ursynowa to także Mistrzostwa Polski Masters kobiet i mężczyzn. W klasyfikacji tej wezmą udział wszystkie osoby, które w dniu zawodów będą miały ukończony 35 rok życia. Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach wiekowych Masters (od 35 lat w górę, co 5 lat) zostaną nagrodzeni medalami przez Polski Związek Lekkiej Atletyki Masters!
Ambasadorami kategorii Masters jest plejada gwiazd zasłużonych polskich lekkoatletów: Tomasz Majewski – dwukrotny Mistrz Olimpijski w pchnięciu kulą; Teresa Sukniewicz – płotkarka, olimpijka, brązowa medalistka Mistrzostw Europy w 1970 roku; Grażyna Rabsztyn – płotkarka, olimpijka, dwukrotna Halowa Mistrzyni Europy 1975 i 1976 roku; Urszula Kielan specjalizująca się w skoku wzwyż, srebrna medalistka igrzysk olimpijskich w 1980 roku oraz 4-krotna medalistka Mistrzostw Europy; Genowefa Patla – oszczepniczka, Olimpijka z Barcelony (1992). 14-krotna mistrzyni Polski (1982-2000), 5-krotna rekordzistka Polski oszczepem starego i nowego typu; Jerzy Pietrzyk – olimpijczyk, specjalista od biegu na 400m.

Bieg Ursynowa na „życiówkę” i na debiut
Jednak, jak zapowiadają organizatorzy w myśl hasła, które towarzyszy imprezie od lat – YES I KEN – impreza głównie skierowana jest do amatorów biegania. Łatwa, prosta trasa, pacemakerzy prowadzący na czasy co minutę oraz limit 45 minut tworzą doskonałą okazję zarówno do walki o sportowe marzenia, jak i na biegowy debiut. Zawodnicy wyruszą spod Urzędu Dzielnicy Ursynów (al. KEN 61) w kierunku południowym 15 czerwca punktualnie o godzinie 10:00.
W imprezie już zadeklarowało udział ponad 2000 biegaczy, a chętni mogą zarejestrować się do piątku, 14 czerwca do godziny 20:00 na stronie www.biegursynowa.com

Wielobój Sprawnościowy i warsztaty z udzielania pierwszej pomocy
Dla najmłodszych amatorów sportu organizatorzy przygotowali Wielobój Sprawnościowy, w którym udział mogą wziąć dzieci w wieku 5-11 lat. Każdy uczestnik, który zmierzy się z ośmioma zadaniami sprawnościowymi, otrzyma pamiątkowy medal i upominek. Stacje Wieloboju będą działy przy Urzędzie Dzielnicy Ursynów w godzinach 9:30-13:30. Obowiązkowej darmowej rejestracji dokonuje się na miejscu w dniu imprezy.

Kolejną atrakcją będą warsztaty z pierwszej pomocy przedmedycznej podczas których będzie można przypomnieć i nabyć wiedzę oraz umiejętności, które mogą być przydatne w każdej sytuacji, niezależnie od miejsca i czasu. Odbędą się one w godzinach 9:00 – 13:00.

Utrudnienia w ruchu drogowym
W czasie trwania imprezy należy się spodziewać utrudnień w ruchu drogowym wzdłuż Al. K.E.N. O godzinie 8:00 zamknięty zostanie odcinek od ul. Gandhi do ul. Płaskowickiej – nitka przy Urzędzie Dzielnicy Ursynów. W godzinach 9:30 – 11:00 wyłączony zostanie całkowicie ruch wzdłuż Al. KEN na odcinku od ul. Płaskowickiej do ul. Surowieckiego / ul. Bartoka. Odcinek al. KEN od ul. Ghandi do ul. Płaskowickiej zostanie przywrócony do ruchu o godzinie 11:30.

Zapisy i najważniejsze informacje znajdują się na stronie: www.biegursynowa.com

Bieg Ursynowa odbywa się z inicjatywy i ze środków finansowych dzielnicy Ursynów m.st. Warszawy.