Za nami 24. edycja Międzynarodowego Biegu Ulicznego Jaworzno 15 km

W sobotę 31 sierpnia br., odbyła się największa impreza lekkoatletyczna w Jaworznie, 24. Międzynarodowy Bieg Uliczny na dystansie 15 km oraz Bieg Rekreacyjny 9 km.
Start i meta biegu zlokalizowana została na Stadionie Miejskim przy ulicy Krakowskiej. Na starcie jaworznickiego biegu stanęło 467 zawodników i zawodniczek z Polski i z zagranicy.

Niestety nie możemy napisać, że było chłodniej niż w poprzednich latach. W dobie ogólnego ocieplenia imprezy letnie mają to do siebie, że trzeba się liczyć z bieganiem w dość wysokiej temperaturze. O dziwo zawodnicy doskonale sobie z tym poradzili- bieg wszyscy ukończyli przed limitem, a na trasie rywalizacja wyglądała dużo lepiej niż w poprzednich latach. Wody na trasie nie brakowało- 4 punkty wydawania wody, 2 punkty polewania przez strażaków i kilka punktów inicjatywy mieszkańców pobliskich posesji.

Pierwszy linię mety biegu na dystansie 15 kilometrów przekroczył reprezentant Ukrainy Veretskyi Pawel z czasem 47.50, tuż za nim uplasował się reprezentujący Kenię Tanui Evans Kipngetich notując czas 48.47, trzeci na mecie był kolejny reprezentant Ukrainy Siergiej Okseniuk, który linię mety przekroczył w czasie 49.38.

Wśród kobiet najlepszą okazała się Ukrainka Valentyna Kiliarska, która na mecie zameldowała się z czasem 54.46, druga była również reprezentująca Ukrainę Vilisova Tatiana osiągając czas 57.47, a na trzecim stopniu podium stanęła Kenijka Biwott Gladys Jepkurui osiągając czas 58.06

W stawce zawodników rywalizujących na rekreacyjnym dystansie 9 kilometrów najlepszy okazał się Andrzej Ochowicz z czasem 33.45, natomiast wśród kobiet pierwsza na linii mety pojawiła się Julia Warzecha z czasem 41.55.

Oprócz nagród w klasyfikacji generalnej kobiet i mężczyzn nagrodzeni zostali również najlepsi zawodnicy i zawodniczki wśród mieszkańców naszego miasta, zawodnicy i zawodniczki w sześciu kategoriach wiekowych mężczyzn i pięciu kobiet, w kategorii osób niepełnosprawnych, oraz najlepsi biegacze wśród przedsiębiorców naszego miasta.

Wszystkich sympatyków jaworznickiej 15- tki informujemy, że za rok obchodzimy jubileusz 25- lecia. Z pewnością przygotujemy dla was coś ekstra. Zapraszamy za rok.