Zmiana terminu biegu Tropem Wilczym!

Z uwagi na pandemię koronawirusa oraz obowiązujące regulacje prawne „Tropem Wilczym. Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych” został przełożony na 15 sierpnia 2021 roku. W dniu Święta Wojska Polskiego pobiegniemy wszyscy, by upamiętnić Żołnierzy Niezłomnych, którzy zapłacili najwyższą cenę w walce o wolną ojczyznę.

„Tropem Wilczym. Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych” był zaplanowany na 16 maja. Brak możliwości organizacji biegu w pierwotnym terminie zmusił organizatorów do przełożenia rywalizacji na 15 sierpnia br.

W trosce o zdrowie biegaczy oraz wolontariuszy i wszystkich zaangażowanych w organizację biegu, musieliśmy podjąć tą trudną decyzjęmówi Barbara Konarska, rzeczniczka biegu.Bezpieczeństwo uczestników naszej rywalizacji zawsze było i będzie najwyższym priorytetem. Z uwagi więc na aktualną sytuację epidemiczną oraz regulacje rządowe, zdecydowaliśmy się przełożyć tegoroczną edycję biegu Tropem Wilczym na 15 sierpnia. Bardzo ważnym argumentem był również fakt, że wielu organizatorów regionalnych, nie otrzymało lokalnych zgód na wynajem obiektów plenerowych, stąd decyzja o przesunięciu tegorocznej rywalizacji. Wierzymy, że Święto Wojska Polskiego będzie idealną okazją, by w bezpieczny sposób z zachowaniem reżimu sanitarnego, zorganizować bieg i tym samym uczcić pamięć Żołnierzy Wyklętychpodkreśla Barbara Konarska.

Zawodnicy, którzy już zapisali się na bieg, automatycznie otrzymują prawo startu w nowym terminie – 15 sierpnia. Szczegółowa informacja została przesłana do wszystkich biegaczy drogą mailową.W warszawskiej edycji „Tropem Wilczym. Biegu Pamięci Żołnierzy Wyklętych” do wyboru będą trzy długości trasy: 1963 metry oraz 5 i 10 kilometrów. W przypadku każdego z tych biegów limit wynosi 400 osób. Koszt pakietu startowego to 50 zł. W tej cenie każdy biegacz otrzymuje m.in. pamiątkową koszulkę oraz kolekcjonerski medal na mecie.

Rejestracja do biegu prowadzona jest na portalu SlotMarket.pl.

Więcej szczegółów na tropemwilczym.org i na Facebooku tropemwilczym.pl.

„Tropem Wilczym. Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych”
Biegamy w różnych intencjach. By pomóc, upamiętnić, udowodnić, sprawdzić, by poczuć siłę dobrej integracji. „Tropem Wilczym. Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych” od ośmiu lat łączy te wszystkie powody, żeby pobiec. Pewnie dlatego jest największym biegiem pamięci na świecie. Z kilkunastoosobowego porywu zapaleńców z fundacji Wolność i Demokracja -– przerodził się w międzynarodowy hołd składany tym, którzy mieli odwagę walczyć o wolność, o niepodległość, gotowi zapłacić za to każdą cenę.
Tropem Wilczym odbywa się w kilkuset miejscach na całym świecie. Towarzyszą mu akcje charytatywne, imprezy lokalne, spotkania ze świadkami historii i grupami rekonstrukcyjnymi, muzyczna oprawa licznych koncertów, konkursy rodzinne, wspólne biesiadowanie. Dzieci, starsi, sportowcy – wszyscy. Od kilku lat zbierana jest krew. W bieg zaangażowanych jest kilka tysięcy organizatorów lokalnych, wolontariuszy, młodzież z różnych szkół – pięknie pomagają szkoły dla uczniów z różnymi niepełnosprawnościami.
IX edycja biegu będzie nieco inna. Z uwagi na bezpieczeństwo jego uczestników i obostrzenia sanitarne, data wspólnego, wielkiego biegu została przesunięta na 16 maja 2021 (zawsze odbywał się w okolicach 1 marca). Długi, ciepły dzień pozwoli, aby zamiast jednej wystartowało kilka mniejszych grup w odstępach czasowych. W pakietach startowych – poza tradycyjna koszulką, książką lub komiksem, gadżetami biegowymi – znajdą się maseczki, a aktywność wydarzenia będzie skupiona na biegu, a nie na gromadzących publikę atrakcjach.

— Kontakt:
Barbara Konarska