Znamy kapitanów pierwszej edycji drużynowego maratonu!

Czeskie gwiazdy sportu: Petra Kvitova (tenis ziemny), Zuzana Hejnova (lekkoatletyka, 400 metrów przez płotki), Jiri Jezek (kolarstwo) i Katerina Neumannova (biegi narciarskie) dołączyły do profesjonalnych biegaczy i wezmą udział w premierowej, drużynowej rywalizacji w maratonie.

We wtorek, 18 maja, podczas ceremonii przypominającej popularny draft w lidze NBA, grupa honorowych kapitanów, wybranych spośród legend czeskiego sportu, będzie budować składy oparte na najlepszych maratończykach świata. Zespoły wezmą później udział w ekscytującym, nowym otwarciu antycznej konkurencji. Później, to znaczy w niedzielę, 30 maja w Pradze. Początek zaplanowano na 6:30 rano, na zjawiskowym moście Karola.

Każdy zespół będzie się składał z ośmiu zawodników – profesjonalistów z Afryki i Europy. W drużynie znajdzie się czterech mężczyzn i cztery kobiety (w tym po jednym reprezentancie Republiki Czeskiej). Biegaczami z Czech będą: Jiri Homolac, Eva Vrabcova Nyvltova, Vit Pavlista i Moira Stewartova, która otrzyma w ten sposób jeszcze jedną okazję na zakwalifikowanie się na Igrzyska w Tokio po tym, jak w szwajcarskiej miejscowości Belp zabrakło jej w tym roku zaledwie 9 sekund.

– Bardzo przyłożyłem się do przygotowań. Wybierając miejsce na obóz treningowy, postawiłem na góry. Zamierzam pokazać, na co mnie stać. Chcę biec dla siebie, ale również dla kolegów z drużyny. Mój cel, to przekroczyć linię mety z poczuciem, że dałem z siebie wszystko – powiedział Jiri Homolac.

Wśród uczestników zmagań znajdą się zwyciężczyni Volkswagen Maratonu w Pradze, Valary Aiyabei (Kenia) i Kinde Atanaw (Etiopia), triumfator Maratonu w Walencji, z imponującym, ustanowionym dwa lata temu rekordem życiowym (2:03:51).

Oto, co powiedział Tomas Coufal z RunCzech, organizacji odpowiedzialnej za wydarzenie: – Ta impreza zapowiada się ciekawie i wyjątkowo, ponieważ biegacze zostaną podzieleni w taki sposób, aby każdy z czterech zespołów dysponował niemal identycznym potencjałem. Tak więc każda drużyna ma wielką szansę na zwycięstwo.

Ekipy zostaną uformowane na podstawie rekordów życiowych, uzyskanych przez biegaczy w ciągu czterech ostatnich lat. Wszystko po to, aby siła drużyn była na papierze bardzo zbliżona. Tomas Coufal dodaje, że ponieważ każdy biegacz zdobywa punkty dla drużyny, toteż tak samo istotne będą rezultaty uzyskane zarówno przez ostatnich, jak i przez zwycięzców. Dodatkową motywacją dla uczestników będzie szansa uzyskania kwalifikacji na nadchodzące Igrzyska Olimpijskie.

Podczas wyboru drużyn, równolegle do budowy składów, zaprezentowana zostanie trasa, po której ścigać się będą lekkoatleci. Ceremonia odbędzie się we wtorek, 18 maja o 21:45. Transmisją całości zajmie się czeska telewizja CT Sport. Uroczystość poprowadzi Daniel Stach. Powtórka zostanie zaprezentowana w środę, 19 maja o 16:35, tuż przed relacją z lekkoatletycznej imprezy o Złote Kolce (Zlata Tretra).

Każdą z drużyn wspiera partner – Volkswagen, Mattoni, Birell lub CEZ. Członkowie drużyn wybrali instytucje charytatywne, którym zechcą pomóc. Uzbierana kwota powiększy się o część wpisowego z rejestracji na Wirtualny Volkswagen Maraton w Pradze, również firmowany przez RunCzech. Instytucje, które otrzymają wsparcie, to: Partnership Foundation, Czech Union for Nature Conservation, Cesta za snem i Pink Bubble Foundation.

– Możliwość pełnienia roli ambasadora drużyny Mattoni to dla mnie zaszczyt. Bieganie to moja codzienna rutyna. Mam wielki szacunek dla wszystkich, którzy kiedykolwiek spóbowali ustawić się na linii startu do maratonu. To dla mnie coś niezwykłego, szczerze podziwiam najszybszych, i to zarówno wśród kobiet, jak i u mężczyzn. Dlatego też nie mogę się doczekać, aż ujrzę moją drużynę w akcji. Bieg w tempie 3 minuty na kilometr to zjawisko wybitne, dlatego zamierzam wspierać zespół wirtualnie, całym moim sercem – stwierdziła Petra Kvitova, kapitan drużyny Mattoni.

Dodatkowe wsparcie i niezbędny serwis zapewniają uczestnikom adidas i Lasvit Ajeto – producent medali i spektakularnych, kryształowych trofeów.

STRONA INTERNETOWA BITWY DRUŻYN

ZAPROSZENIE NA IMPREZĘ – DANIEL STACH