Jesteśmy w połowie zapisów na najgorętszy bieg w sezonie!

Dosłownie najgorętszy, ponieważ zawody w Chrzypsku Wielkim słyną ze słonecznej pogody i lejącego się żaru z nieba. Przed nami już 10. edycja biegu, która w tym roku odbędzie się 22 lipca. Biegacze, którzy jeszcze chcą dołączyć do listy startowej mogą zapisać się na jeden z dwóch dystansów: półmaraton lub ćwierćmaraton. Trwają także zapisy na rajd nordic walking na dystansie 10,5 kilometrów.

Liczne podbiegi i zmienne podłoże

Ci, którzy jeszcze nie byli na zawodach w Chrzypsku Wielkim, koniecznie muszą to zmienić. Dlaczego? Koronnym argumentem jest trasa. Bardzo malownicza i różnorodna. Wytyczyliśmy ją tak, żebyście  znaleźli się obok najciekawszych atrakcji turystycznych, jak chociażby Punkt Widokowy w Łężeczekach czy most kolejowy w Chrzypsku Małym.

Jest też różnorodna, ponieważ większość trasy to asfalt, ale niektóre odcinki wokół jeziora Chrzypskiego to nadal cross wśród łąk i lasów. Gwarantujemy też walkę o każdy centymetr podbiegu. Tych u nas nie brakuje, nawet tuż przed samą metą.

Biegowe miasteczko tuż przy plaży

Zawodnicy ćwierćmaratonu pokonują jedną pętlę trasy, a półmaratończycy zawracają przed metą i biegną drugą pętlę. Bez obaw – miejsce zawrotki jest bardzo charakterystyczne – wyznacza je Dzwon Mataja.  Start i meta znajdują się w tym samym miejscu, przy zabytkowym budynku kościoła. Miasteczko biegowe wraz z biurem zawodów i strefą chillu Grupy Cichy-Zasada (sponsora tytularnego) znajduje się natomiast przy plaży.

Dlaczego warto wystartować?

Udział w Półmaratonie i Ćwierćmaratonie o Puchar Grupy Cichy-Zasada to biegowe wyzwanie.  Największą motywacją zawodników są jednak niezastąpieni kibicie. Mamy tu na myśli tych, którzy gromadzą się na mecie, ale także mieszkańców okolicznych miejscowości. Wielu z nich dopinguje biegaczy przez całe 3 godziny! Jako organizatorzy dbamy też o schłodzenie i nawodnienie biegaczy . Punkty odżywcze z wodą, izotonikiem i owocami znajdziecie na 3, 5, 7 i 10 kilometrze. Na trasie znajdują się także kurtyny wodne i deszczownie, które w przypadku upału schłodzą Was niemal co półtora kilometra (1,5 km, 3,5 km, 4,5 km, 5,4 km, 7,4 km, 10 km). Na 3, 4 i 9 kilometrze będą na Was czekać także baseny strażackie z gąbkami.

Bogaty pakiet startowy

Półmaraton i Ćwierćmaraton o Puchar Grupy Cichy-Zasada to wydarzenie kameralne. Najważniejsza jest dla nas atmosfera biegu oraz zadowolenie biegaczy. Dlatego ogromną wagę przykładamy do pakietu startowego. Staramy się, aby nawiązywał do miejsca i tradycji gminy Chrzypsko Wielkie, ale był także atrakcyjny dla zawodników. Znajdziecie więc w pakiecie  koszulkę startową, ale także odlewany medal, który każdego roku nawiązuje do innego miejsca w gminie Chrzypsko Wielkie. Do pakietów trafi też cebulka kwiatowa tulipana. Przygotujemy też tradycyjny posiłek regeneracyjny, wiejską grochówkę oraz pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem małosolnym.

Nagrody pieniężne otrzyma aż pięciu najszybszych zawodników w kategorii open dla obu dystansów. Oznacza to, że nagrodzonych zostanie aż 20 zawodników. Będą także nagrody w kategoriach, a ponieważ biegowi towarzyszą Dni Wędzonej Sielawy – to właśnie ta wędzona ryba trafi do zwycięzców w kategoriach.

Wszystkie informacje o biegu znajdziecie na stronie: http://biegchrzypsko.pl/ oraz na profilu FB: https://www.facebook.com/biegchrzypskowielkie.

Biegowi ulicznemu dorosłych towarzyszą także zawody dla dzieci. Te odbędą się przed startem głównym. Trwa rejestracja w czterech kategoriach wiekowych dla dystansów: 100 m, 200 m, 400 m i 800 m. Listy startowe najmłodszych biegaczy wypełniają się w zawrotnym tempie!

Ćwierćmaraton: https://tiny.pl/cqzxf

łmaraton: https://tiny.pl/cqzxf

Rajd nordic walking: https://tiny.pl/cqzxf

Zapisy dzieci: https://tiny.pl/cqzxr

Regulaminy: biegchrzypsko.pl

Do zobaczenia na starcie!

Pamiętaj: 22 lipca o godzinie 10:00!