Kolejna edycja biegu CAMINO POLACO przed nami!

Dokładnie 23 lipca 2023 r. wystartuje druga edycja wyjątkowego i kameralnego biegu CAMINO POLACO, tym razem na dystansie PÓŁMARATONU! Na linii startu będzie mogło pojawić się
250 biegaczy. Wpisowe to zaledwie 50 zł, a w każdym pakiecie startowym będzie czekała profesjonalna koszulka biegowa marki AdRunaLine. Zapisy już wystartowały!

Start honorowy biegu ponownie odbędzie się w Szafarni po recitialu fortepianowym, a start właściwy w Głogowie. Meta zlokalizowana będzie przy Kościele pw. św. Jakuba w samym centrum miasta Torunia przy Rynku Nowomiejskim! Trasa półmaratonu będzie wiodła Drogą Polską Szlaku Świętego Jakuba. Przed finiszem pierwszego zawodnika w miasteczku biegowym ponownie odbędą się biegi dla dzieci i młodzieży.

Najważniejsze odnośniki:

Szczegółowe informacje poniżej:

Rozpoczęły się przygotowania do przyszłorocznych obchodów Kujawsko-Pomorskich Dni  św. Jakuba. Ośrodek Chopinowski w Szafarni oraz Fundacja Chopin w Ogrodzie Sztuk, organizatorzy wydarzenia, już teraz zapraszają do włączenia się i wspólnego przezywania obchodów.

Dniem kulminacyjnym będzie niedziela, 23 lipca 2023 roku. Kujawsko-Pomorskie Dni św. Jakuba rozpoczną się  startem Camino Polaco Pólmaratonu. Jego trasa biegnie od Ośrodka Chopinowskiego w Szafarni do Rynku Nowomiejskiego w Toruniu.  Start honorowy biegu odbędzie się o godzinie 9:15, meta usytuowana jest obok Sanktuarium św. Jakuba.

W Szafarni na zainteresowanych zawodników przewidziano recital fortepianowy, podczas którego będzie można usłyszeć najpiękniejsze kompozycje Fryderyka Chopina. Wyjątkowa atmosfera szafarskiego dworu z pewnością ułatwi biegaczom koncentrację przed Półmaratonem. Natomiast przeprowadzona w romantycznym parku rozgrzewka zmobilizuje do osiągniecia, jak najlepszych wyników.

Start właściwy biegu odbędzie się o godzinie 10:15 w miejscowości Głogowo, gdzie zawodnicy zostaną przewiezieni autokarami.

W oczekiwaniu na biegaczy Organizatorzy zapraszają na Rozmaitości Jakubowe, które odbędą się na Rynku Nowomiejskim w Toruniu. W ramach Rozmaitości odbędzie się jarmark z lokalnymi kulinariami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich. Dla miłośników rękodzieła zostaną przygotowane stoiska z wyrobami z wikliny oraz drewnianym rzeźbami

Stoisko przybliżające tematykę Szlaku św. Jakuba przygotuje Bractwo św. Jakuba. Przygotowany zostanie również widowiskowy pokaz wykonywana tradycyjnej hiszpańskiej paella. Stoiska promocyjne zaprezentują również gminy przez które przebiega kujawsko-pomorski odcinek Szlaku św. Jakuba.

O atmosferę na Rynku Nowomiejskim na scenie zadbało dwóch prowadzących, w tym Conrado Moreno oraz występ zespołu muzycznego Nova Band.

Dzieci będą mogły wziąć udział w specjalnie dedykowanych dla nich biegach oraz warsztatach malowanie muszelek z masy solnej, ozdabianie toreb oraz wykowywane papierowych kapeluszy.
Nie zabraknie również możliwości zabawy na dmuchanych zamkach i zjeżdżalniach.

Swój obóz rozbiją rycerze z Zakonu Braci Dobrzyńskich, którzy przybliżą historię średniowiecznego pielgrzymowania.  Wraz z nimi pojawią się stosika dawnych, średniowiecznych zwodów takich, jak garncarz, mincerz, skórnik oraz szewc.

Dzięki postawionemu na Rynku Nowomiejskim telebimowi będzie można śledzić zmagania biegaczy na trasie Półmaratonu, aby przy gromkim aplauzie powitać ich na mecie, gdzie otrzymają piękne okolicznościowe medale w kształcie Muszli.

Głównymi Sponsorami wydarzenia są Nova Trading S.A., Nova Metale oraz Nicrometal S.A.